Menu Zavřít

Naděje pro cukrárnu

16. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Spolumajitelé nemovitostí se zřejmě dohodnou s realitním fondem

Na vyhlášené cukroviny a dorty chodili Pražané dlouhá léta do cukrárny U Myšáka ve Vodičkově ulici. Dnes zbyla po cukrárně, která již za první republiky proslavila celou ulici, jen staromilecká legenda. V přízemí domu se usídlilo zlatnictví, proluka na sousedním lukrativním pozemku již několik roků zůstává ležet ladem. Informace týdeníku EURO ale hovoří o tom, že vše by se mělo brzy změnit. Dohoda mezi současnými majiteli nemovitostí a potenciálním kupcem bude zřejmě brzy uzavřena. Zanedbaný dům by se mohl dočkat rekonstrukce a v proluce by mohl konečně vyrůst multifunkční objekt. „Kupní smlouvy by měly být podepsány tento týden,“ řekl týdeníku EURO dobře informovaný zdroj.

BRAND24

Skončilo to bouráním.

Společnost Gallery Myšák získala takzvané Vosádkovy domy, tedy domy rodiny Myšákových, včetně proslulé cukrárny ve Vodičkově ulici již v roce 1995. Nový majitel nechal objekty s výjimkou jediného zbourat. Původní plán předpokládal, že moderní komplex na místě uvolněných pozemků vyroste do poloviny roku 1997. U renomovaného architektonického ateliéru Omicron-K nechalo vedení společnosti Gallery Myšák vypracovat projekt, který navrhl rekonstrukci domu číslo 31, tedy bývalé cukrárny, výstavbu další čelní osmipatrové budovy v sousedství a za ní stejně vysokou bytovou věž. Komplex byl propojen atriem. Kancelářím bylo vyhrazeno pět tisíc metrů čtverečních, bytům čtyři tisíce a obchodům zhruba tři tisíce metrů čtverečních. V podzemních garážích se počítalo se 110 parkovacími místy. Součástí novostavby měla být obnovená kavárna U Myšáka s galerií a s terasou, z níž by byl výhled na panorama Hradčan a Petřína. Vzniknout měla také nová pasáž mezi Františkánskou zahradou a ulicemi Palackého, Jungmannovou a Vodičkovou. Již v roce 1996 se odhady nákladů na projekt pohybovaly kolem půl miliardy korun. Zdálo se, že zahájení stavebních prací nic nebrání. Územní rozhodnutí bylo vydáno, vlastník získal stavební povolení. Vše ale zdržely neshody mezi spolumajiteli společnosti Gallery Myšák - Pavlem Sehnalem, který přes svou firmu SPGroup drží podíl 55 procent, a podnikatelem Miro Voštiarem, jemuž náleží zbytek. „Společnost v okamžiku založení podcenila některé skutečnosti, hlavně protichůdné názory vlastníků pozemku,“ uvedl před třemi lety tehdejší ředitel investorské firmy Gallery Myšák Rudolf Bubla. Přesto sliboval, že ještě týž rok by se mohlo začít stavět. Na internetových stránkách Gallery Myšák, i na samotné ohradě oplocující pozemek, se však pouze objevila výzva k prodeji objektu. Společnost začala hledat takového investora, který by byl schopen připravený projekt uskutečnit. Majitelé firmy Gallery Myšák požadovali za projekt polyfunkčního centra spolu s nemovitostmi zhruba 390 milionů korun. „Projekt nechceme prodat za každou cenu. Trh nemovitostí jde konečně nahoru, proto pokud nikdo nenabídne námi požadovanou cenu, přistoupíme k jinému řešení,“ řekl týdeníku EURO v loňském roce Zdeněk Šťástka, ředitel správy majetku firmy Gallery Myšák. Dodal, že společnost již s několika zájemci jednala. Žádná s transakcí se ale neuskutečnila.

Dohoda se blíží.

„Strašně nám to vadí, to mi věřte. A možná víc než ostatním Pražanům,“ tvrdila již loni vedoucí odboru územního rozvoje Prahy 1 Jaromíra Eismannová. „Už proto, že vedlejší poliklinika v Palackého ulici je náš objekt. Ale Myšák je soukromý majetek. Každého půl roku majitele vyzýváme k činnosti, a on nám slíbí, že teď už opravdu začne stavět,“ dodala Eismannová. Dobře informovaný zdroj týdeníku EURO uvádí, že v nejbližší době by měla být uzavřena dohoda mezi spolumajiteli společnosti Gallery Myšák. Termínů, v nichž měla být podepsána kupní smlouva, již bylo několik. Poslední zprávy hovoří o tom, že by se tak mělo s největší pravděpodobností stát tento týden. „Miro Voštiar má zájem odkoupit od Pavla Sehnala jeho podíl,“ tvrdí dobře informovaný zdroj. Podnikatel Miro Voštiar vedl jednání s jedním z realitních fondů, který by měl od něho následně lukrativní nemovitosti v centru Prahy koupit. Podnikatel Miro Voštiar je minoritním akcionářem AB Barrandov, byl spolumajitelem společnosti Parlando, která produkovala muzikál Rusalka. Neslavně proslul jako jeden z aktérů památkářského problému ve Vrtbovské zahradě na pražské Malé Straně. Jako majitel domu v ulici na Tržišti 9 nechal načerno do vzácné barokní zahrady probourat okna. Pavel Sehnal drží více než devadesátiprocentní podíl SPGroup. Tato společnost má majoritní vlastnické podíly například v Obchodních tiskárnách, v České podnikatelské pojišťovně nebo v Šroubárně Žatec. Vlastnila téměř polovinu ústecké Setuzy a akcie Parama. Tržby Sehnalova impéria odhadly Lidové noviny v roce 2001 na pět miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).