Menu Zavřít

Naděje

26. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Sázka na Petra Nečase je sice riskantní, ale šance na úspěch ve volbách roste

Chytrý, mladý, odhodlaný, a především nezkorumpovaný. Tak by bylo možné charakterizovat nového volebního lídra a naději ODS Petra Nečase. Je to bezesporu nejlepší kůň, který mohl být ze stáje ODS vypuštěn na závodní dráhu květnového volebního klání do Poslanecké sněmovny. Nelze pochybovat, že volba Nečase byla jediným reálným krokem, že na radikálnější řešení nebyl čas a že v žádném případě nešlo o politickou sebevraždu.
Nový lídr Nečas jasně říká, že chce vyhrát volby. A proč by takovou ambici neměl mít? ODS se v uplynulých týdnech začala obávat, že s Mirkem Topolánkem bude nakonec soutěžit o třetí místo s komunisty za případně druhou TOP 09. Nečas se řídí heslem, kdo si chce vydělat jen milion, nikdy nebude mít dva. Navíc psychické reflexy nastavené na skromné cíle brání uvolnění energie. Nečasovi nechybějí síly ani odvaha. A nebojí se ani pustit do veřejných diskusí s Jiřím Paroubkem. Ba se na ně přímo těší.
Nečas umí dobře mluvit a argumentovat. Dojem slušného hocha by však vylepšil příhodnější účes, modernější brýle a slušivý italský oblek. A kdyby navíc rychle shodil několik kil, mohli by ho hned nafotit namísto Topolánka na nové billboardy. Nečas však bude muset rozptýlit obavy, že s odchodem „chlapa s gulama“ sice ustanou průšvihy, ale kampaň ODS nebude mít dříve obvyklé grády. Řešení tohoto problému by mělo být úkolem pro otřelého amerického poradce Arthura Finkelsteina, protože Marek Dalík, který kampaň neoficiálně střežil, půjde také brzy z kola ven.
Politické soupeře ODS překvapivý krok zaskočil. Dokazují to jejich velmi zmatené a klišovité reakce. Problémem však je, že Topolánek zůstane předsedou strany. To totiž může vyvolávat dojem, že se Nečas před každým rozhodnutím bude muset zeptat svého šéfa. Chce-li tedy nový lídr uspět, měl by všem dát co nejrychleji a nejjasněji najevo, že rozhoduje pouze on. Nemusejí se totiž mýlit ti, kdo tvrdí, že od této chvíle bude zájem Topolánka a jeho lobbistického tábora na vítězství ODS nulový. Ať už výhra nad ČSSD nebo prohra s ní jen o několik procent, obojí bude znamenat, že o novém předsedovi ODS není pochyb. V případě výraznějšího vítězství sociálních demokratů však počet kandidátů na budoucího šéfa ODS poroste.
K úspěchu bude Nečas potřebovat i finance. Ty však až dosud sháněli lidé napojení na Topolánka. Budou mít nadále dostatečnou motivaci shánět pro ODS další zdroje, hrozí-li, že v případě Nečasova úspěchu jejich vliv na stranu, a s tím spojený velký soukromý byznys výrazně oslábne? To je těžká otázka.
Co když však mají pravdu ti, kdo říkají, že není ani tolik důležité, kolik peněz bude na kampaň, ale že podstatnější je mediální obraz této změny. A ten je zatím příznivý. Nečasovi kromě toho, že oživení ODS je spojeno s přicházejícím jarem, může pomoci i fakt, že právě platíme daně, které jsou díky vládě ODS mnohem nižší než v době vládnutí sociálních demokratů. A to jsme navíc nepřipomněli možnost, že prezident Václav Klaus brzy vyšle z Pražského hradu pozitivní signál, že na ODS pozvolna mění názor.
A co bude s Topolánkem? Mají-li pravdu jeho odpůrci, kteří šíří zprávy, že je parádně napakovaný, odchod předsedy ODS bude poměrně klidný a rychlý. Jde-li naopak o pomluvu, Topolánek se bude snažit zachovat si v ODS aspoň formální pravomoci, aby měl pro svůj odchod páku. Rozvod ho totiž připravil téměř o všechno. Navíc poslancem nebude ani on, ani jeho přítelkyně Lucie Talmanová. Jsou však zvyklí na luxusní bydlení, auta, restaurace, dovolené a oblečení, a proto bude muset hlava rodiny v dohledné době nějaké skvěle placené místo najít.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).