Menu Zavřít

Nadchází právní bitva regionů

29. 12. 2011
Autor: Euro.cz

Spor RTA s TV Prima

BRAND24

Jste-li zvyklí zapínat si na své obrazovce v podvečerních hodinách na televizní stanici Prima dvacetiminutovku regionálních programů, máte od Nového roku smůlu. Vyhrocený spor mezi Primou a společností RTA, sdružující pět regionálních vysilatelů, kteří se do celoplošného programu připojovali, totiž svým nejnovějším rozhodnutím posunul pražský Městský soud mimo obraz výhradně do soudních síní.
Prima se rozhodla od počátku roku 2012 nasadit na frekvenci dosavadní „klasické“ Primy nový licencovaný program Prima family. Starou licenci vrátila. Pro diváky se nic nemění, bude to stará dobrá Prima. Jen s tím rozdílem, že v podmínkách licence chybí povinnost pustit do svého programu regionální vysilatele, tedy RTA. Ostatní regiony pokrývala Primou ovládaná síť R1, kterou televize prodá.
RTA, jíž jde o živobytí, se rozhodla bránit právní cestou a obrátila se na několik institucí. Mimo jiné také podala žalobu na protiprávnost takového kroku u Městského soudu v Praze, kde zároveň požádala o předběžné opatření, aby jí přístup do vysílání nové Prima family byl do rozhodnutí soudu umožněn. Podle zjištění týdeníku Euro ale soud této žádosti těsně před Štědrým dnem nevyhověl. Uvedly to dva na sobě nezávislé zdroje. Vzhledem k mezivánočnímu času nemohl informaci potvrdit přímo soud.
„Vzniká nám tím nenávratné poškození. Budeme se dál bránit soudní cestou a budeme požadovat i odškodnění. Verdikt Nejvyššího správního soudu ze září 2011 je na naší straně,“ míní Pavel Zuna, výkonný ředitel RTA. „Od 1. ledna vysíláme nový kanál Prima Family, zaváděcí kampaň s informací, jak si ho naladit, začala v úterý 27. prosince. S RTA tato stanice nemá nic společného. Podle našich informací předběžné opatření soud zamítl,“ sdělil generální ředitel FTV Prima Marek Singer na otázku, zda neponechá regionální vysílání alespoň do vyřešení soudních pří.
RTA se obrátila na Radu pro rozhlasové vysílání, která se sejde nejdříve po Novém roce, na Český telekomunikační úřad i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby zasáhly. Argumentuje zejména tím, že původní celoplošnou licenci získala nejdříve metropolitní Premiéra (dnes Prima) díky spojení s regionálními vysilateli. A že právě tehdejší licenční podmínky zajišťují regionálním televizím přístup do jejího vysílání do roku 2018.
„Samozřejmě že již nyní tratíme. Byli jsme opatrní při uzavírání nových inzertních smluv. Horší je to ale v souvislosti s produkty, které vyrábíme s různými partnery v regionech, ty žádáme zatím o trpělivost. Nejhorší situace je ale v personální oblasti. Tento krok existenčně ohrožuje velké množství lidí,“ stěžuje si Zuna.
Prima kontruje tím, že RTA nemohla s jistotou počítat, že Prima navždy přežije, že mohla například o licenci přijít. Navíc regionální síti nabídla, že za sto tisíc měsíčně za každou stanici se může připojovat do vysílání Prima love. To ale RTA nehodlá akceptovat, protože je to mimo jiné v méně frekventovaném multiplexu.
Dojde tedy na řadu soudních sporů. Ostatně už i Prima sama vytáhla do boje a žalobu podala na RTA. Brání se tak proti „nepravdivým informacím“, které RTA šíří. RTA v krajním případě uvažuje dokonce i o arbitrážním řízení se státem, protože jí vzniká údajná škoda kvůli nečinnosti či špatné činnosti jeho orgánů. Vzhledem k tomu, že za RTA stojí podle informací deníku E15, jež potvrzují i zdroje týdeníku Euro, spolumajitel skupiny PPF Jiří Šmejc, má Prima (a v případě arbitráže i stát) vlivného soupeře.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).