Menu Zavřít

Nadace ČEZ: Aby na hřištích nehrozily úrazy

14. 2. 2011
Autor: profit

Když v roce 2009 povodeň zničila zbrusu nové dětské hřiště v Prachaticích, byla to pro místní obyvatele dvojnásobná škoda.

Foto: ČEZ

Když v roce 2009 povodeň zničila zbrusu nové dětské hřiště v Prachaticích, byla to pro místní obyvatele dvojnásobná škoda.

Ve městě totiž dlouhá léta předtím chybělo hřiště, které by vyhovovalo současným bezpečnostním a hygienickým normám. „Město se proto v roce 2008 rozhodlo, že půjde cestou centralizace hřišť,“ vzpomíná tehdejší prachatická místostarostka Hana Rabenhauptová. V Primátorské ulici proto radnice vytipovala místo, kde kdysi stálo dětské hřiště, po kterém zbylo pískoviště a nebezpečné betonové prolézačky. V posledních letech více než dětem sloužilo spíše lidem venčícím psy.

Vzhledem k tomu, že místo se nacházelo v sousedství sídliště, kde žilo téměř dva tisíce lidí, a nedaleko bazénu a dalších sportovních zařízení, bylo původní využití lokality pro děti velmi potřebné. „Naším cílem bylo vybudovat nové, moderní a integrované hřiště s prvky i pro děti se zdravotním postižením, tedy jak vozíčkáře, tak děti se zbytky zraku,“ dodala Hana Rabenhauptová.

Jenže 100 až 500 tisíc korun, se kterými rozpočet města Prachatice na rozvoj hřišť každý rok počítá, na vybudování moderního areálu zdaleka nestačilo. Proto radnice velmi přivítala, že projekt finančně podpořila Nadace ČEZ v rámci svého programu Oranžových hřišť. Ta nejenom poskytla peníze na vybudování nového areálu, ale také na rozsáhlé opravy po povodních.

Nadace ČEZ je dlouhodobě nejštědřejší nadací v Česku a v žebříčku, který dlouhodobě sestavuje Fórum dárců, obsazuje první příčky nejen mezi nadacemi firemními, ale i v rámci všech tuzemských nadací. „Jako největší česká firma si plně uvědomujeme, že máme širší zodpovědnost vůči společnosti než jen za hospodářské výsledky. Z toho plynou i naše aktivity v oblasti filantropie,“ řekl Profitu generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Od roku 2002 se firemní Nadace ČEZ systematicky věnuje podpoře veřejně prospěšných projektů. Klíčem k podpoře je důkladná znalost prostředí, ve kterém Skupina ČEZ působí. Dlouhodobě se zaměřujeme na podporu volnočasových aktivit dětí a mládeže, na zvyšování kvality života zdravotně i sociálně znevýhodněných obyvatel a podporu rozvoje občanské společnosti,“ dodal Roman.

Žádostí přicházejí každoročně stovky a výběr je opravdu obtížný. Podporujeme především projekty, které zapojují do dění více lidí a pomáhají k vytváření komunitního života,“ doplnil ředitel Nadace ČEZ Ondřej Šuch. „Vážím si toho, že se naši zaměstnanci již čtyři roky zapojují do filantropických aktivit osobní formou sbírkami i dobrovolnickou prací,“ uzavřel Martin Roman.

Speciál: Finanční nadace

Nadace ČEZ

Nadace ČEZ: Aby na hřištích nehrozily úrazy

Bohdana Horáčková: Téměř každý desátý úraz se dětem stane na hřišti

Nadace OKD

Nadace OKD: Aby děti nezůstaly na ulici

Blanka Novotná: Na Ostravsku je živobytí těžší, proto pomáháme

Nadace J&T

Nadační fond J&T: Útočiště pro ženy ohrožené násilím

Marie Oktábcová: Na nákup drahých zdravotnických přístrojů stát nestačí

Nadace Proměny

Nadace Proměny: Vrací do měst krásné parky

Gabriela Navrátilová: Péče o veřejné prostory je v Česku stále opomíjená

Nadace Vodafone

Nadace Vodafone: Senioři nemusí skončit v ústavu

Inga Kaškelyte: Pro neziskovky chtějí pracovat stovky manažerů

Nadace České spořitelny

Aby drogy neznamenaly konec

ČS: Naše nejstarší charitativní spolupráce trvá již od roku 1988

BRAND24

Nadace Preciosa: Aby české sklo zůstalo krásné

Ivo Schötta: Tvůrčí a výtvarná činnost dětí je nám blízká

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).