Menu Zavřít

Nabídka pro SABMiller je konečná. Předsednictvo ji doporučí akcionářům

29. 7. 2016
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Hugues Le Chevallier via Flickr

Představenstvo pivovaru SABMiller doporučí svým akcionářům ke schválení konečnou nabídku na převzetí, kterou firma dostala od světové pivovarnické jedničky Anheuser Busch InBev. Ta v reakci na pokles kurzu libry svou nabídku zlepšila o jednu libru na akcii. Podle nových podmínek tak hodlá za každou akcii zaplatit 45 liber, což firmu ohodnocuje na zhruba 79 miliard liber (2,5 bilionu Kč). Tato nabídka je podle úterního vyjádření AB InBevu konečná.

„Domníváme se, že konečná částka 45 liber na akcii v hotovosti je na spodním okraji rozmezí hodnot, které lze považovat za doporučitelné,“ řekl předseda představenstva SABMilleru Jan du Plessis, jehož dnes citovala agentura Reuters.

Libra výrazně oslabila po referendu, v němž se obyvatelé Británie v červnu překvapivě vyslovili pro odchod své země z Evropské unie. Propad kurzu libry snížil atraktivitu nabídky InBevu pro řadu akcionářů SABMilleru, a začalo tak hrozit, že transakce bude zmařena.

Pivovar AB InBev se na převzetí svého rivala SABMiller dohodl v loňském roce a letos v květnu transakci schválila Evropská komise. Podmínkou jejího souhlasu je ale prodej pivovarnických aktivit SABMilleru v Evropě, mezi které patří i Plzeňský Prazdroj.

Přečtěte si, o co se v pivovarnické akvizici hraje:

Miliardový souboj o Prazdroj

Ilustrační foto

Svůj souhlas s plánovanou transakcí dnes oznámilo také čínské ministerstvo obchodu, ovšem s podmínkou, že AB InBev prodá podíl v čínském podniku SABMilleru, jak dříve slíbil. Souhlas Číny je poslední nutnou podmínkou k tomu, aby AB InBev mohl v transakci přikročit k dalšímu kroku.

O transakci musejí nyní hlasovat akcionáři obou pivovarů. Obchod by měl být dokončen ještě v tomto roce.
Správce fondů Aberdeen Asset Management, který má v SABMilleru podíl asi 1,2 procenta, dnes zdůraznil, že bude hlasovat proti nabídce.

Ta podle něj výrobce piv se silnou pozicí na rychle rostoucích trzích v Latinské Americe a v Africe dál podhodnocuje. Vítá ale záměr představenstva SABMilleru požádat dohlížející britský soud, aby oba přední akcionáři SABMilleru - tabáková společnost Altria a kolumbijský rodinný fond BevCo - hlasovali o transakci jako oddělená skupina akcionářů.

Dílčí podmínky transakce počítají s tím, že Altria a BevCo by za svůj podíl, který dohromady představuje 41 procent, získaly akcie a peníze v hotovosti. Hotovost je ale vzhledem ke slabé libře teď méně atraktivní. Po britském referendu se začaly stále více objevovat námitky, že pro firmy Altria a BevCo je transakce výhodnější.

Kdyby SABMiller nechal podílníky v jedné skupině, bylo by získání souhlasu snazší. Altria a Bevco totiž slíbily, že budou hlasovat pro. V případě rozdělení na dvě skupiny budou dohodu muset schválit tři čtvrtiny obou tříd hlasujících akcionářů.

Přečtěte si, co Ab Inbev za akvizici zaplatí:

Daň za velkou akvizici. Zisk pivovaru AB InBev prudce klesl

Prazdroj

Přečtěte si:

Budvar loni prodal rekordní množství piva

BRAND24

Bernard uvařil za pololetí o 11 procent více piva než loni

Právovárečníci chtějí zpět Měšťanský pivovar. Nesouhlasí s odprodejem Prazdroje


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).