Menu Zavřít

Na zakázky si došlápl kontrolní úřad

17. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Při výstavbě sportovišť a infrastruktury pro Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 na Liberecku dostaly některé firmy zaplaceno za práce, které neudělaly či za matriál, který nedodaly.

Nejvyšší kontrolní úřad podal trestní oznámení na neznámého pachatele v souvislosti s postupem města a univerzity v Liberci, které hradily i fiktivní práce. Protože se inspektorům úřadu podařilo shromáždit průkazný materiál, věří prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal, že nebude složité viníky identifikovat.

„Konkrétní podezřelé stanoví až vyšetřování státního zastupitelství. Doloženo je několik desítek milionů korun, za něž nebyly provedeny práce, nebo byly fakturovány dodávky, které ve skutečnosti nenastaly,“ uvedl Dohnal s tím, že podle jeho zkušeností může soud uložit nepodmíněné tresty. Investoři, kterými jsou město Liberec a tamější Technická univerzita spolu s ministerstvem školství, se podle kontrolorů naprosto spolehli na externí dodavatele nebo na firmy, které si najali na kontroly faktur a nezabývali se tím, zda informace, které od nich dostávají, jsou pravdivé.

CONTENT24

„V této souvislosti hovoříme o porušování pravidel hospodářského styku, porušování povinností při správě cizího majetku a o úvěrovém podvodu. Byly předkládány žádosti o státní dotace, které obsahovaly neúplné, zkreslené nebo vyloženě nepravdivé údaje. A my jsme přesvědčeni, že ti, kteří doklady a žádosti vypracovávali, o tom dobře věděli,“ míní prezident kontrolního úřadu. Nejzávažnější je podle jeho názoru nulová kontrolní činnost ministerstva školství i jednotlivých investorů. Ze státní pokladny bylo na pořádání mistrovství uvolněno celkem 1,45 miliardy korun.

Pracovníci úřadu se během kontrolní akce, která trvala déle než předpokládali, od října 2007 do listopadu 2008, setkali i se zametáním stop. „Faktury byly dodavatelům dodatečně vráceny, přepisovány, upravovány tak, aby se tam nevyskytovaly práce, které nebyly provedeny. Takže byly účtovány další vícepráce, k nimž nedošlo, ovšem celková částka neklesala. Setkali jsme se i s tím, že žádost o peníze se týkala akce či materiálu už proplacených. Žádalo se vícekrát, což souviselo třeba s dodávkou nábytku a podobně,“ prozradil Dohnal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).