Menu Zavřít

NA VRŠKU ÚŘEDNICKÉ KARIÉRY

9. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Nový regulátor věří, že si zajistí nezávislost

Předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Pavel Brychta nemá lehký úkol. Očekává se od něj, že jako první regulátor zajistí úřadu deklarovanou nezávislost. A že si vybuduje postavení respektovaného a obávaného dozoru. Brychta tvrdí, že to je výzva, kvůli níž o úřad usiloval. Lidé z branže se však obávají, že pro takový úkol není dostatečně razantní. Říkají, že si ho ministr Miroslav Grégr pro tento post vybral právě proto, aby mohl rozhodnutí nově ustaveného úřadu i nadále ovlivňovat.

Padesátiletý Brychta má za sebou slušnou kariéru ministerského úředníka. Ve státní správě pracuje už čtrnáct let, naposledy ve funkci ředitele odboru energetické politiky ministerstva průmyslu a obchodu. V posledním období se podílel na přípravě energetického zákona a byl hlavním odborným garantem vstupních jednání České republiky do Evropské unie. Lidé, s nimiž se Brychta během své kariéry setkal, ho přesto za vhodnou osobu pro tento post vesměs nepovažují. Většina z nich mu přidělila nepříliš lichotivé označení „loajálního úředníka . „Za pozitivní je třeba považovat alespoň to, že není v důchodovém věku a má také nějaké jazykové vybavení, řekl jeden z nich. Brychta umí dobře anglicky a rusky a uvádí, že se domluví částečně i německy.

Úřad, který vznikl na začátku tohoto roku a jehož činnost se teprve rozjíždí, má už druhého předsedu. Brychtova předchůdkyně Jana Novotná rezignovala po šesti týdnech. Lidé z regulačního úřadu, kteří byli téměř měsíc bez předsedy, jsou s Brychtovým jmenováním spokojeni. „Myslím, že to byla dobrá volba, uvedl dřívější šéf regulační správy ministerstva průmyslu Petr Kacvinský, který základy regulace vybudoval. Sám funkci předsedy odmítl ze zdravotních důvodů. V úřadu nyní pracuje jako poradce. Za velmi schopné považují lidé z energetických firem i další Brychtovy spolupracovníky, ředitele odboru licencí Pavla Prouzu a ředitele sekce regulace Blahoslava Němečka. „O ty dva se může velmi dobře opřít, říkají.

Brychta sám se za loajálního úředníka nepovažuje. „Autority jsem nikdy příliš neuznával a myslím, že jsem si tím dříve často zavíral cestu ke kariérnímu postupu, říká. Netají se tím, že o funkci regulátora hodně stál. „Je to velká příležitost. Kdybych o tu funkci nestál, určitě bych se do konkursu nepřihlásil, uvedl.

Po blamáži s Novotnou, kterou ministr Grégr vybral bez konkursu, se tentokrát výběrové řízení konalo. Bylo ovšem svoláno narychlo a většina oslovených kandidátů účast odmítla (EURO 9/2001). Někteří uváděli, že jim nový energetický zákon nedává jistotu, že by si mohli zachovat nezávislost, a že by tak mohli tuto funkci vykonávat odpovědně. Jiní ji odmítli i proto, že úřad má mít sídlo v Jihlavě a stěhování mají za komplikaci.

Pavel Brychta považuje ochranu ze zákona za postačující a tvrdí, že se jeho postavení ještě posílí připravovanými prováděcími vyhláškami. O stěhování zatím neuvažuje, protože si úřad již zřídil detašované pracoviště v Praze na Kampě. „Musím respektovat, že je sídlo v Jihlavě, ale rozhodnu se až podle vývoje situace. Záleží, jak se dohodneme uvnitř úřadu a jak si rozdělíme jednotlivé činnosti, řekl.

Lidé z energetiky upozorňují, že regulátor bude pod obrovským tlakem. V postupu narovnání cen spojeném s nutným zdražením elektřiny a plynu pro obyvatelstvo bude muset čelit politickým tlakům, protože Zemanova vláda se bude před volbami nepopulárním krokům bránit. Vaz mu mohou zlomit i očekávané spory mezi energetickými firmami, kterým má podle zákona dělat arbitra. Pro tuto funkci, která vyžaduje mimo jiné i právní rozbory sporných smluv, nemá zatím v úřadu žádné odborníky.

Regulátor dohlíží na odvětví, ve kterém se každoročně protočí několik stovek miliard korun. Funkční období má na pět let a do postu předsedy úřadu ho jmenuje vláda. V čele ERÚ má rozsáhlé pravomoci, ale i povinnosti. „Hlavním úkolem úřadu je usměrňování podnikání v energetických odvětvích za účelem nahrazení nedostatečných účinků hospodářské soutěže a vytváření předpokladů pro její vznik a fungování, ochrany zájmů spotřebitelů i držitelů licencí a zajištění spolehlivých dodávek elektřiny, plynu a tepelné energie, uvádí se ve statutu ERÚ. Brychta si uvědomuje, že ho v pozici regulátora nikdo nebude milovat. „Je přirozené, že mě nebudou mít rádi ani ti, které budeme regulovat, a zřejmě ani koneční zákazníci. To je úděl regulátora a za ideál bych považoval, kdyby na mě byli naštvaní všichni zhruba stejně. Chybou by bylo, kdyby to byli jen někteří účastníci trhu. Pro úřad je proto nyní důležité, aby nastavil transparentní a jasná pravidla, řekl.

CONTENT24

Na otázky kolem zdražování energií zatím odpovídá nový regulátor vyhýbavě. „Nežijeme ve vzduchoprázdnu a také úřad bude muset brát ohled na možné sociální dopady, míní. Vláda sice deklarovala, že se ceny mají narovnat do roku 2002, po–dle Brychty to však nemusí být v jednom kroku. Skokové zdražení, které by odstranilo dosavadní křížové dotace, odmítá i proto, aby nebyl vystaven tlaku monopolních výrobců a dodavatelů energií. „Skutečně potřebné náklady určí až trh a ten se teprve začne otevírat, řekl.

Brychta vystudoval Fakultu elektrotechniky ČVUT. V roce 1985, po zhruba osmileté praxi ve výzkumu, obhájil titul kandidáta věd. Na ministerstvo průmyslu nastoupil v roce 1987. Je ženatý, má dvě děti. Tvrdí, že hodně čte, hlavně historickou literaturu, nejraději z období mezi dvěma světovými válkami. Nesportuje a říká, že se mu nejlíp relaxuje při procházkách se psem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).