Menu Zavřít

Na strojírenském veletrhu se čile obchoduje, zní i čínština

15. 9. 2015
Autor: ČTK

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu vládne živý ruch. Na rozdíl od loňského ročníku lze daleko častěji pozorovat probíhající jednání o obchodu přímo na stáncích vystavovatelů.

Letošní ročník týdenní brněnské akce věnované strojařům odráží zlepšující se kondici české ekonomiky. Vzrostl počet zahraničních vystavovatelů a to z průměrných 35 procent na bezmála polovinu. Ze 1500 stánků patří cizím firmám rovných 700. Nejvíce jsou zastoupené německé společnosti, kterých je letos v Brně 268.

Lepší nálada se ale nepromítá jen v číslech. Patrná je z dynamiky veletrhu. Všude se rozléhá bzukot v mnoha jazycích. Kromě domácí češtiny lze poslouchat i vzrušené obchodní povely v němčině a ruštině. To částečně i z toho důvodu, že během úterý na výstavišti probíhal Business den Ruské federace. Objevuje se ale i méně tradiční čínština a další asijské jazyky. Čínská provincie Hebei je společně s Jižní Koreou speciálním hostem 57. ročníku brněnského strojírenského veletrhu.

Většina stolů u jednotlivých vystavovatelů určených k jednání se zákazníky je obsazená. Obchodníci prudce gestikulují, prochází si papíry a odbíhají vyřizovat telefony. Mezi útržky rozhovorů, které lze po veletrhu zaslechnout, se často objevují slova jako „obchod“ a „cena“. Jeden z návštěvníků do telefonu navrhoval, aby „rada zasedla co nejdříve“.

Průmysl se hýbe

Návštěvník rychle získá pocit, že se český průmysl hnul z místa, aniž by musel sledovat makroekonomické údaje. Muži v obleku a ženy v kostýmku s telefonem u ucha jsou k vidění tak často, že působí jako neoficiální maskoti letošního veletrhu.

Přitom ještě úterní dopoledne nic nenasvědčovalo obchodní horečce. Po brněnském výstavišti se trousili převážně studenti, kteří si procházeli zábavné pavilóny s 3D tiskárnami a vytisknutými modely.

Někteří návštěvníci, kteří na veletrhu chodí pravidelně spíše ze zvědavosti než pracovně, si v nejatraktivnějším Pavilónu A věnovanému novým trendům povzdychávali. Většinu exponátů už znali z loňska. Například Acelor Mitall do Brna opět přivezl simulátor jízdy závodním autem i s moderátorem, který vypráví loňský vtip o tom, že jeho bouchání do závodníka je jako čtvrtá dimenze.


Přečtěte si: Průmyslová výroba v eurozóně se v červenci vrátila k růstu


Jedním z nejobléhanějších exponátů úterního dopoledne se proto stalo surfovací prkno s vestavěným dvojtaktovým spalovacím motorem od brněnské společnosti MSR Engines, který se obejde bez mořských vln a dosahuje rychlosti až přes padesát kilometrů za hodinu.

Zkušení vystavovatelé ale z poklidného dopoledne nervózní nebyli. „V pondělí se veletrh zahajuje. Teprve až od úterního odpoledne začíná být rušno a to většinou trvá až do čtvrtka,“ vysvětluje Libor Vomočil, manažer ze společnosti Flow, která na veletrhu několik let za sebou představuje svojí technologii řezání vodním paprskem. Podobného přesvědčení se drželi i ostatní. Odpoledne dalo vystavovatelům zapravdu. Pavilóny se začaly plnit. Místo školáků nastoupili obchodníci a profesionálové a místo prototypů se začal řešit reálný byznys. Kolem obráběcích strojů z České republiky začalo být velmi rušno. Tuzemské podniky mají v této strojírenské disciplíně stále velmi dobrý zvuk a drží se na světové špičce.


Čtěte také:

CONTENT24

Oživování eurozóny zpomaluje? Průmyslová výroba překvapivě klesla

Český vývoz do Číny stoupl o pětinu, daří se tradičnímu průmyslu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).