Menu Zavřít

„Na skladě“máme osmdesát firem

31. 7. 2006
Autor: Euro.cz

TOMÁŠ CHROBÁK, ŘEDITEL SPOLEČNOSTI ONLINE: Eseróčko s názvem Společnosti Online je českou jedničkou v prodeji firem na klíč. Jeho ředitel Tomáš Chrobák říká, že předpřipravenou firmu může zájemce získat někdy i za pouhých 24 hodin. * Prodáváte firmy na klíč. V čem spočívají pro podnikatele hlavní výhody, pokud ji koupí?

TOMÁŠ CHROBÁK, ŘEDITEL SPOLEČNOSTI ONLINE: Eseróčko s názvem Společnosti Online je českou jedničkou v prodeji firem na klíč. Jeho ředitel Tomáš Chrobák říká, že předpřipravenou firmu může zájemce získat někdy i za pouhých 24 hodin. Prodáváte firmy na klíč. V čem spočívají pro podnikatele hlavní výhody, pokud ji koupí?

Především v rychlosti. Zápis do obchodního rejstříku se sice v poslední době zjednodušil, přesto podnikatelům v praxi trvá založení a registrace nové firmy jeden až dva měsíce. My jsme schopni prodej hotové firmy zrealizovat i za 24 hodin od momentu, kdy nás poprvé zkontaktuje. Druhou výhodou je, že je podnikatel ušetřen velkého papírování, které za něj vyřídíme. Některé formuláře jsou totiž tak náročné, že se v nich mnoho lidí prostě nevyzná.

Řekněme, že jsem člověk, který z nějakého důvodu potřebuje rychle získat novou firmu. Už za dva dny chci jejím jménem podnikat. Jak to bude probíhat?

Stačí, když e-mailem pošlete základní požadavek, případně si na našem webu vyberete některou ze seznamu hotových firem a zarezervujete si ji. Osobně se uvidíme třeba až na valné hromadě, která se v optimálním případě může konat již druhý den. Na ní podepíšete smlouvu o převodu obchodního podílu nebo o koupi akcií a další předpřipravené dokumenty, a od toho okamžiku můžete za společnost vystupovat jako nový jednatel, případně člen představenstva. Ke koupi společnosti zpravidla stačí v podstatě jen občanka a výpis z trestního rejstříku.

Žádné další dokumenty?

V rámci prodeje společnosti většinou za klienta ohlašujeme nové živnosti (tedy předměty podnikání, které chce společnost provozovat). K provozování některých živností -například silniční motorová doprava, hostinská činnost - zákon vyžaduje prokázání odborné či jiné způsobilosti. Klient nám v takovém případě musí dodat například potvrzení o studiu či praxi.

Kolik taková expresní koupě stojí?

U nás je cena společnosti s ručením omezením 60 tisíc korun. Za převedení akciové společnosti na klienta si účtujeme 120 tisíc. Nutno ale říct, že tyto cifry se vztahují k firmě, která byla založena letos. Máme i podniky založené před rokem nebo dvěma. U těch je cena vyšší.

Proč bych měl kupovat starší firmu? Jsou klienti, kterým se hodí prezentovat, že jejich firma byla založena již před delší dobou. Vzbuzuje to dojem podniku s delší historií. Daňové přiznání za předchozí období je také pro klienta nejlepším dokladem, že firma je čistá a nejsou na ní dluhy. A když půjdete do banky žádat o úvěr, mohou po vás chtít právě ta daňová přiznání za předchozí dva roky. A my je pro všechny starší společnosti máme připravené. Jak je to se jménem firmy - volí si ho zákazník? Obchodní rejstřík dosti pečlivě dbá na to, aby byly názvy společností nezaměnitelné. Proto se snažíme kreativně vymýšlet dobře znějící neutrální jména. Zákazník si samozřejmě může po nákupu firmu přejmenovat po svém, ale ke změně názvu dojde až okamžikem jejího zápisu do obchodního rejstříku. Kdo si nejčastěji kupuje tyto předpřipravené firmy?

Nejčastěji to jsou advokátní kanceláře, které zařizují nákup firmy pro konečné klienty, a pak developeři, kteří potřebují firmu ad hoc pro jednotlivé projekty. V podstatě ale najdete zájemce snad ze všech oborů.

A převažují tuzemští nebo zahraniční podnikatelé?

Zhruba 70 až 75 procent readymade firem kupují Češi. Zbytek jde do rukou zahraničních investorů, zejména Britů nebo Irů. Velká část z nich si pak prostřednictvím zakoupené firmy v Česku pořizuje nemovitosti. Jinak by to pro ně bylo složitější, museli by tu mít přechodný nebo trvalý pobyt.

Kupují se víc akciovky nebo eseróčka?

Téměř dvě třetiny prodeje jsou společnosti s ručením omezeným. Zbytek připadá na akciové společnosti.

Pokud máte být schopni zájemci okamžitě nabídnout prefabrikovanou firmu, musíte jich mít asi hodně v záloze.

Ano, některé firmy máme „na skladě“ dokonce už od roku 2003. V současnosti na budoucí majitele čeká přibližně osmdesát našich společností.

Jak vás berou státní úřady?

Jistá míra nedůvěry tam samozřejmě zpočátku byla. Dodnes se na obchodním rejstříku podivují, že se u tolika firem opakují v pozici jednatelů pořád tatáž jména. Ale děláme tenhle byznys už dost dlouho, tak už si úředníci zvykli. Naopak, teď jsou rádi. Málokdo totiž vyplňuje všechny formuláře správně, ale protože my to děláme často, tak už víme, co má jak být. Takže po nás úřady nemusí opravovat chyby nebo naše návrhy na zápis zamítat kvůli neúplné nebo chybné dokumentaci.

Když si koupím špatné boty, mohu je reklamovat. Co když koupím ready-made společnost a nebudu spokojen?

Ta je nevratná, v tom je ten problém. Pokud váš podnikatelský záměr neuspěje a firma zkrachuje, nemůžeme s tím samozřejmě nic udělat. To si musí každý uvědomit, zpátky už firmu neodkoupíme. Někteří podnikatelé chápou naší funkci dokonce obráceně, to znamená nabízejí nám ke koupi zaběhlou firmu. To ale také není naše parketa.

**Česká byrokracie určitě podnikatele děsí. Ale co teprve pořízení firmy v cizině… Lze vaším prostřednictvím koupit ready-made firmu i v zahraničí?

CONTENT24

I to je možné. Nepořídíme ji sice přímo my sami, ale naše sesterská společnost. Jsme součástí určité nadnárodní sítě prodejců, kteří žádost našeho klienta vyřídí. A na Slovensku máme vlastní filiálku. Takže i cesta do světa je otevřená.

Firma Společnosti Online s. r. o. vznikla v roce 2001. Prodává zhruba 500 ready-made společností ročně. To představuje asi dvoutřetinový podíl na trhu. Úspěšný podnik expandoval i na sousední Slovensko. Tomáš Chrobák (31) je výkonným ředitelem firmy od roku 2002.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).