Menu Zavřít

Na síť rychleji i kvalitněji

3. 7. 2006
Autor: Euro.cz

MOBILNÍ PŘÍSTUP K INTERNETU Mobilní připojení k internetu je v dnešní době nezbytností. Možnost mít kdykoliv a kdekoliv přehled o dění ve firmě, přístup k mailové schránce a eventuálně i do firemního intranetu oslovuje stále více firem i jednotlivců. Jak jsme na tom v Česku?

MOBILNÍ PŘÍSTUP K INTERNETU Mobilní připojení k internetu je v dnešní době nezbytností. Možnost mít kdykoliv a kdekoliv přehled o dění ve firmě, přístup k mailové schránce a eventuálně i do firemního intranetu oslovuje stále více firem i jednotlivců. Jak jsme na tom v Česku?

Mít k dispozici kdykoliv a odkudkoliv přístup k internetu bývá v dnešní době poměrně zásadním požadavkem u řady firem. Situace je navíc o to příznivější, že e-mailový klient schopný otevírat přílohy v MS Word či MS Excel je již poměrně běžně integrován přímo do mobilního telefonu.

Velkou příležitostí pro mobilní internet (a nejen e-mail) jsou i takzvané chytré telefony či PDA kombinovaná s telefonem. Ty již umožňují spojení nejen s e-mailem a k internetu, ale nabízejí také vzdálený přístup do podnikových aplikací, databází a podobně. V dnešní době tedy není problém přistupovat vzdáleně k informacím o stavu skladu, aktuálním ceníkům, vytvářet v terénu objednávky (a blokovat si zboží ve skladu) či provádět mobilní sběr jakýchkoliv dat.

Poslední možností, jak využívat mobilní internet, je připojení notebooku či počítače přes mobilní síť k internetu. Mobilní sítě přitom umožňují využívat i některé druhy VPN (Virtual Private Network) a je tedy možné bezpečně přistupovat do podnikové sítě. Další možností je zřídit si u mobilního operátora přímo službu pro přístup k intranetu.

CO POTŘEBUJETE PRO MOBILNÍ INTERNET Pro využívání mobilních datových služeb je potřeba několik základních věcí. Předně musíte mít zařízení, které ono mobilní využívání internetu umožňuje - tím jsou v dnešní době chytré telefony, PDA či notebooky. PDA a notebooky se přitom obvykle neumí k mobilní datové síti připojit přímo.

Je k nim tedy nutné buď připojit mobilní telefon (pomocí kabelu, Bluetooth či IrDA), nebo - v případě notebooků - použít PCMCIA kartu, která se vsouvá do slotu z boku notebooku. Konečně posledním krokem, který však přímo ovlivňuje i výběr příslušného technické zařízení, je výběr služby, která nejvíce vyhovuje vašim potřebám.

KARTY A MODEMY KOUPÍTE I ZA KORUNU Patrně nejvyužívanějším zařízením ve spojení s notebookem jsou PCMCIA karty. Zásuvná karta je napájena přímo z akumulátoru notebooku a k využití sítí GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA je do ní potřeba vsunout SIM kartu. PCMCIA karta pro CDMA 2000 1x EV-DO žádnou SIM kartu neobsahuje.

PCMCIA kartu pro libovolnou z technologií uvedených níže vám operátor nabídne za dotovanou cenu, pakliže budete ochotni se zavázat, že po určitou dobu budete každý měsíc operátorovi platit paušál. Tato částka obvykle přímo koresponduje s cenou za neomezený datový tarif pro danou technologii. PCMCIA karty pro některé technologie je pak možné získat i za jednu korunu.

NA TECHNOLOGIÍCH ZÁLEŽÍ Konkrétní technologie hrají při mobilním přístupu k internetu poměrně zásadní roli. Je totiž určitě rozdíl, zda kupříkladu e-mail stahujete rychlostí 53,6 kilobitu za sekundu, nebo zda využijete rychlost 350 kilobitů. Cena, kterou platíte operátorovi, je přitom v tomto případě naprosto stejná.

Kromě rychlosti pak hraje velice důležitou roli i latence (zpoždění mezi odesláním požadavku na server a obdržením odpovědi na něj). Některé aplikace jsou právě na latenci totiž poměrně citlivé - jedná se jednak o aplikace pro telefonování přes internet, ale také o některé aplikace pro přístup k bankovním službám, do firemního intranetu a podobně. U technologií pro mobilní přístup k internetu je také důležité si uvědomit, že mají v drtivé většině případů odlišné pokrytí území než sítě pro hlasové služby. Jaké možnosti domácí operátoři nabízejí?

GPRS Služba umožňující přenosové rychlosti až 53,6/26,8 kilobitu za sekundu u firmy Telefónica O2 a Vodafonu a až 85,6/42,8 kilobitu u T-Mobile. K dispozici je pokrytí všude tam, kde je GSM signál. Latence je okolo 600 až 1200 milisekund, což může způsobovat u některých služeb problémy. GPRS lze využívat přímo v mobilním telefonu, pomocí PCMCIA karty do notebooku či s využitím specializovaného modemu.

EDGE Nabízí rychlost až 236,8/ /118,4 kilobitu za sekundu u všech operátorů. Služba je u T-Mobile dostupná ve více než 1000 největších obcích a u Vodafonu ve velkých městech. U společnosti Telefónica O2 je pokrytí nespojité, dostupné jak v některých částech měst, tak mimo ně. Procentuálně však není u tohoto operátora pokrytí významné. Latence se pohybují okolo 600 až 800 milisekund. Také EDGE lze využívat přímo v telefonu, pomocí PCMCIA karty či modemu.

UMTS FDD Tato technologie je zatím dostupná pouze v síti Telefónica O2. Do konce roku ji nabídne také Vodafone. Telefónica O2 v současné době pokrývá Prahu a část Brna, do konce roku budou signálem UMTS FDD pokryta všechna velká města v Česku. Latence spojení 400 až 600 milisekund již dovoluje použití drtivé většiny aplikací. Reálně dosahovaná přenosová rychlost je 350/100 kilobitů za sekundu. UMTS FDD je podporováno řadou telefonů a PCMCIA karet. HSDPA Služba, zatím známá z nabídky společnosti Telefónica O2 pod názvem Internet Speed, je ve skutečnosti jen rozšířením stávajících služeb sítě UMTS FDD. Pokrytí pro HSDPA je zatím o něco menší než pro UMTS FDD. V budoucnu však bude pokrytí identické jako u UMTS FDD, a to jak u Telefónica O2, tak u Vodafonu. Latence se pohybuje okolo 110 milisekund a je možné při poněkud zhoršené kvalitě využívat i telefonování přes internet. Rychlost je zatím uměle omezována na 1024/384 kilobitů za sekundu. K dispozici je pouze PCMCIA karta, do konce roku však budou k dispozici i telefony s podporou HSDPA. UMTS TDD Technologie UMTS TDD je v Česku známá pod označením Internet 4G, kterou pro ni používá T-Mobile. Jedná se o mobilní síť 3. generace, která už má v sobě přímo implementováno HSDPA. Pokrytí je dostupné pouze v Praze a zákazníci mohou volit mezi PCMCIA kartou a modemem. Telefony s podporou UMTS TDD k dispozici nejsou. Pokud na telefonu naleznete podporu pro UMTS, myslí se tím právě UMTS FDD. Nabízí latence okolo 70 milisekund, přenosová rychlost je omezována na 1024/256 kilobitů za sekundu. CDMA2000 1xEV-DO Je to první mobilní síť 3. generace v Česku, která letos oslaví druhé narozeniny. Pokrytí je dostupné pro více než 80 procent populace. Latence okolo 150 až 200 milisekund umožňuje i telefonování přes internet. Přenosové rychlosti jsou silně závislé na lokalitě a zatížení sítě - v průměru se pohybují od 200 až 800/153,6 kilobitu za sekundu. K dispozici jsou buď speciální modemy a nebo PCMCIA karta. Pro telefony tato služba dostupná nebude.

T-MOBILE

Tarif Měsíční paušál Technologie Cena za 1 kB Max. měsíční

(bez DPH) (bez DPH) 1) objem dat

Základní cena 0 Kč GPRS, EDGE 0,06 Kč -

(tarif i Twist)

E-mail&PDA 199 Kč GPRS, EDGE 0,00 Kč Po překročení 10 MB

dle základní ceny

Internet 4G 699/629 Kč 2) GPRS, EDGE, 0,00 Kč 3 GB

Standard UMTS TDD

(+starší neomezené tarify)

Internet 4G Premium 999/899 Kč 2) GPRS, EDGE, 0,00 Kč 10 GB

UMTS TDD, WiFi

Poznámka: 1) cena platí pro přístup k internetu a telemetrické aplikace přes APN Internet,

2) cena je uvedena v pořadí standardní/se slevou při podpisu smlouvy na 12 či 24 měsíců.

VODAFONE

Tarif Měsíční paušál Technologie Cena za 1 kB Max. měsíční

(bez DPH) (bez DPH) 1) objem dat

Připojení na skok 0 Kč GPRS, EDGE 0,
05 Kč -

Připojení na dlouho 200 Kč GPRS, EDGE 0,00 Kč 10 MB

Připojení na dlouho 400 Kč GPRS, EDGE 0,00 Kč 40 MB

Připojení na dlouho 600 Kč GPRS, EDGE 0,00 Kč 70 MB

Připojení na dlouho 800 Kč GPRS, EDGE 0,00 Kč neomezeně

Poznámka: 1) cena platí pro přístup k internetu a telemetrické aplikace přes APN Internet.

TELEFÓNICA 02 (DŘÍVE EUROTEL)

Tarif Měsíční paušál Technologie Cena za 1 kB Max. měsíční

(bez DPH) (bez DPH) 1) objem dat

Základní cena 0 Kč GPRS, EDGE, UMTS 0,06 Kč -

Internet Mobil 649/599/549 Kč 2) GPRS, EDGE, 0,00 Kč 3)

UMTS FDD

Internet Pro od 699 Kč ADSL, CDMA, WiFi 0,00 Kč 3) Internet Kombi od 999 Kč GPRS, EDGE, UMTS 0,00 Kč 3)

ADSL, CDMA, WiFi

Internet Speed od 699 Kč GPRS, EDGE, 0,00 3) UMTS, HSDPA

Poznámka:

1) cena platí pro přístup k internetu a telemetrické aplikace přes APN Internet,

BRAND24

2) cena je uvedena v pořadí se smlouvou na dobu neurčitou/smlouva na 12 měsíců/smlouva na 24 měsíců,

3) dle takzvané Fair Use Policy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).