Menu Zavřít

Na polích přibylo máku, ubylo žita a brambor

17. 7. 2006
Autor: Euro.cz

V Česku se letos podle prvního odhadu Českého statistického úřadu sklidí zhruba 6,3 milionu tun obilovin (o 9,2 procenta méně oproti loňsku) a 850 tisíc tun řepky (meziročně o 11 procent více). Hlavní vliv na meziroční změny mají podle statistického úřadu osevní plochy - u obilí se o 74 tisíc hektarů snížily, u řepky o 25 tisíc hektarů zvýšily.

BRAND24

Oproti loňsku je také jiná situace ve stavu zásob z loňské sklizně. Podle skladovatelů jsou stávající zásoby obilí zhruba o 650 tisíc tun nižší a řepka již ve skladech prakticky není. To zvyšuje poptávku po zemědělských produktech, takže prvovýrobci mohou letos podle předsedy Českomoravského sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu Zdeňka Kubisky za tunu obilí očekávat vyšší ceny než před rokem. V praxi by mělo jít o 200 až 300 korun za tunu, podle typu komodity.

Více než kdy v minulosti se letos česká pole bělají mákem. Zemědělci touto plodinou oseli rekordních 58 tisíc hektarů, meziročně o 30 procent víc. Naproti tomu více než o polovinu, na 22,5 tisíce hektarů, poklesly plochy žita. Zemědělci výrazněji omezili i pěstování brambor, jejichž výměra 30 tisíc hektarů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).