Menu Zavřít

Na podzimní vlně

7. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Měkounký úplet vám pomůže sychravé dny si zamilovat Je nám stále trochu zima, se vzdycháním se začínáme halit do bund a kabátů, každou chvíli osaháváme radiátory, jestli už alespoň trochu hřejou. Před pár dny jsme polekaně zaznamenali, že nám ráno od úst stoupá obláček páry.

Měkounký úplet vám pomůže sychravé dny si zamilovat

Je nám stále trochu zima, se vzdycháním se začínáme halit do bund a kabátů, každou chvíli osaháváme radiátory, jestli už alespoň trochu hřejou. Před pár dny jsme polekaně zaznamenali, že nám ráno od úst stoupá obláček páry.

Je to jako s každou životní situací - pokud si na ni stěžujeme, bude nám připadat ještě horší, ale pokud se jí pokusíme vyjít vstříc, může nám nakonec dělat radost. Tak přivítejme podzim s otevřenou náručí. Abychom s podzimem sladili svou duši, měli bychom začít na povrchu - oblečením. Bílá, jasně modrá, všechny zářivé a studené letní barvy patří od října na dno šatníku. Rozhlédněte se - nejbližší stromy a keře vám ukážou jak splynout s podzimem. Hnědá (letos na podzim bude velice módní ve všech svých odstínech), béžová, tmavě červená, teple žlutá, tmavá zeleň jehličnatých lesů. Každý má šanci mezi podzimními barvami najít „ty své“, pokud vám nesluší rezavé a teple žluté odstíny, bude vám nejspíš slušet barva hořké čokolády a červeného vína. Všechny tyto barvy mají navíc výhodu univerzálnosti na rozdíl od některých křiklavých letních barev se dobře hodí i do pracovního šatníku velmi zaměstnané ženy. Pokud tedy trávíte většinu času v kanceláři a na obchodních jednáních, můžete být s letošními podzimními barvami „in“, a nebudou přitom rušit soustředění vaše, ani vašich spolupracovníků. Váš podzimní šatník by měl být měkký a ležérní - nic není protivnější než tvrdý a těžký kabát v sychravém dni. Naopak měkounký úplet, do kterého se můžete zachumlat jako do teplé deky, vám pomůže sychravé dny si zamilovat.

Světla a vůně

Na podzim přichází čas interiérů - uvnitř, za zavřeným oknem, si můžete vytvořit svůj malý ráj. Nebojte se použít více malých lampiček spíše než jednu velkou, večer vám mohou zpříjemnit svíčky všech možných barev i vůní. Svíčky i lampičky svítící večer v okně jsou krásným skandinávským zvykem, který může zpříjemnit chladné roční období nejen vám, ale i kolemjdoucím - pohled na osvětlené okno uprostřed deštivého večera je povzbudivý a optimistický. Kromě vonných svíček (většina těch levných „z drogerie na rohu“ nevoní nijak oslnivě) vám mohou interiér zútulnit i olejíčky do aromalampy především na podzim a v zimě oceníte útulnou atmosféru provoněné místnosti, když venku za oknem je jen mlha a šero. Vybírejte opět vůně teplé, například ovocné nebo kořeněné (skořice, vanilka). Pokud vám vyhovuje vůně orientálních vonných tyčinek, zásobte se jimi dostatečně, protože i ty mají schopnost interiér „zateplit“. Naopak vůně příliš svěží (například mátové) vám s podzimem příliš neladí - nechte si je raději na jaro. Zálibu ve vůních ovšem nesdílí každý, obzvláště některé muže dokáže vůně vanilky z vaší aromalampy spíše rozčílit či přinejmenším znervóznět. S tímto faktem je třeba počítat předem a jak rodinné příslušníky, tak především spolupracovníky raději předem vyzpovídat, jestli by jim právě tento způsob podzimu nepřipadal poněkud nešťastným. Především v kanceláři je třeba velké opatrnosti - zatímco velmi jemnou a lehkou vůni mandarinky většinou „unese“, těžká omamná vůně Orient by v pracovním prostředí asi působila dost nepatřičně.

Podzim na talíři

Gurmáni vědí, že každé jídlo má své roční období, ve kterém chutná nejlépe. Podzim je například dobou mladého vína, ovoce či zvěřiny. Místo mísy se zeleným salátem, který vás provázel létem, zkuste tedy salát z jablek, hrušek a švestek - přidejte ořechy, rozinky, sušené či čerstvé banány, mandle, trochu medu a pro dospělé trochu rumu. Tento salát může být vaší podzimní lahůdkou, dodá vám energii, vitaminy, i dobrou náladu. Můžete si ho ozdobit kopečkem šlehačky a věřte, že rázem bude po depresi (tedy pokud nedržíte dietu - tehdy vám naopak hrozí výčitky svědomí). Existují tisíce receptů na podzimní gurmánské lahůdky, od jemných jablečných závinů až po pořádně husté a ostré „eintopfy“. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete užít si letošní podzim i po této stránce. Pro inspiraci uvádíme recept na jedno z typicky podzimních jídel - srnčí ragú.

BRAND24

Srnčí ragú

Očištěnou srnčí plec vykostíme a kosti dáme vařit. Maso nakrájíme na malé kousky. Na malé kostičky nakrájíme i tři mrkve, dvě petržele, čtvrtku celeru a jednu cibuli. V hrnci rozpálíme máslo a zeleninu v něm osmahneme. Přidáme pár kapek citronové šťávy, pepř, nové koření, bobkový list a vše zalijeme vývarem z kostí. Přihodíme nakrájené maso, osolíme, a na dvě hodiny dáme dusit do trouby. Potom maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou, zalijeme osminkou červeného vína, malinko osladíme, okyselíme a naředíme zbylým vývarem. Důkladně provaříme a pak přidáme opět do omáčky maso. Podáváme s houskovým knedlíkem a zapíjíme červeným vínem, vhodný je například Cabernet Sauvignon.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).