Menu Zavřít

Na podporu dosáhne víc malých zemědělců

31. 3. 2008
Autor: Euro.cz

Vláda schválila návrh ministra zemědělství Petra Gandaloviče na změny v podmínkách programu podpory ekologicky šetrného zemědělství.

Návrh odstraňuje některé nedostatky, které se objevily při praktickém využití programu.

První ze změn se týká programu Biopásy, zaměřeného na ochranu přírodní rozmanitosti zemědělské krajiny. Minimální rozloha biopásu, nutná pro zařazení do programu, bude snížena z pěti na dva hektary. Změna má umožnit vstup do programu i dalším zemědělcům. Podle ministerstva v současnosti kapacita programu není plně využita.

BRAND24

Program Biopásy má zvýšit početní stavy dříve běžných druhů živočichů a rostlin, které v současnosti v zemědělské krajině nejsou schopny přežít. Účastníci programu vyčlení vhodný pás půdy, který po dobu pěti let osívají předepsanými druhy osiv. Přes biopás nesmí přejíždět zemědělská technika. Ztráty, které tak zemědělcům vzniknou, hradí Evropská unie. V současnosti dotace dosahuje výše 401 euro na hektar půdy ročně.

Další změny se týkají dotací pro ekologické zemědělce. Ti, kteří hospodaří výlučně ekologickým způsobem, budou napříště dostávat vyšší sazbu než zemědělci provozující zároveň i konvenční hospodářství. Návrh dále pozměňuje minimální požadavky na použití hnojiv, upravuje možnosti rozorání travního porostu a umožňuje pastvu hospodářských zvířat na místech, kde jsou ptačí hnízdiště.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).