Menu Zavřít

Na pobídky dosáhnou i menší podniky

22. 11. 2004
Autor: Euro.cz

PODPORA ZAMĚSTNANOSTI Dotaci 200 tisíc korun na jedno nově vytvořené pracovní místo mohou snadněji získat podnikatelé, kteří hodlají investovat v místech s nejvyšší nezaměstnaností. Příspěvek až do výše 30 tisíc korun mohou získat i na rekvalifikaci a školení zaměstnanců.

PODPORA ZAMĚSTNANOSTI Dotaci 200 tisíc korun na jedno nově vytvořené pracovní místo mohou snadněji získat podnikatelé, kteří hodlají investovat v místech s nejvyšší nezaměstnaností. Příspěvek až do výše 30 tisíc korun mohou získat i na rekvalifikaci a školení zaměstnanců. Narozdíl od dosavadních podmínek investičních pobídek, nastavených pro velké investory, umožňuje nový program ministerstva práce a sociálních věcí a CzechInvestu dosáhnout na podporu i firmám střední velikosti, tedy především českým podnikům. Zatímco velké společnosti musejí ve strukturálně postižených regionech investovat nejméně sto milionů korun, v novém programu je tento limit snížen na deset milionů korun. Cílem je podpořit vznik nových pracovních příležitostí v regionech, kde to je zapotřebí nejvíce: na severozápadě Čech, na severní Moravě a na Hodonínsku. PĚT MILIONŮ ZE SVÉHO Dotaci může získat každý podnikatel, který předloží investiční projekt, v rámci něhož se zaváže investovat v regionu s vyšší než 14% průměrnou mírou nezaměstnanosti nejméně deset milionů korun. Alespoň pět milionů korun vložených do investice v postižených regionech musí pocházet z vlastních zdrojů společnosti. Základní podmínkou je pak vytvoření nejméně deseti nových pracovních míst, k čemuž se firma zaváže v dohodě s ministerstvem práce a sociálních věcí, respektive úřadem práce. Příjemce podpory musí zachovat investici a nově vytvořená pracovní místa po dobu nejméně tří let od splnění podmínek pro udělení podpory . Zároveň musí být jeho výroba šetrná k životnímu prostředí. Podpora na tvorbu nových pracovních míst může být poskytnuta ve výši 200 tisíc korun na jedno nově vytvořené pracovní místo. Celková výše finanční podpory vychází z celkových skutečně vynaložených uznatelných nákladů. Je omezena maximální mírou veřejné podpory, která se v jednotlivých regionech liší (v rozpětí 48 až 50 procent). Uznatelnými náklady se rozumí suma hrubých mezd vyplacených v období dvou let zaměstnancům, kteří byli nově přijati díky realizaci daného investičního projektu. Podpora na rekvalifikaci nebo školení zaměstnanců může být poskytnuta ve výši 35 % z vynaložených uznatelných nákladů na rekvalifikaci nebo školení zaměstnanců. Maximální výše však činí 30 tisíc korun na jedno nově vytvořené pracovní místo. NA SÍDLE FIRMY NEZÁLEŽÍ Nezáleží na tom, ze kterého regionu firma pochází. Důležité je, aby její nová investice byla realizována v oblasti, která splňuje podmínky podpory. V současné době se jedná o okresy Ústí nad Labem, Děčín, Most, Teplice, Chomutov, Louny, Jeseník, Bruntál, Karviná, Ostrava, Nový Jičín, Frýdek-Místek a Hodonín. Investice se musí týkat zavedení nové výroby či poskytování strategických služeb (tzv. centra zákaznické podpory a sdílených služeb), případně rozšíření stávající výroby nebo rozšíření poskytování služeb. JAK SE ŽÁDÁ O DOTACI

Všichni investoři podávají své žádosti prostřednictvím CzechInvestu. Ten má následně 30 dní na posouzení. Poté předloží svůj posudek společně s návrhem doporučení k podpoře projektu ministerstvu průmyslu a obchodu. Ministerstvo pak materiál do sedmi dnů předloží příslušným rezortům k připomínkování (jedná se o ministerstva financí, životního prostředí, místního rozvoje, práce a sociálních věcí, dále Hospodářskou komoru a Svaz průmyslu a dopravy). Na základě jejich připomínek vydá ministerstvo průmyslu a obchodu doporučení k podpoře projektu a zašle jej ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). MPSV vydá do sedmi dnů Rozhodnutí o podpoře projektu, které obsahuje výčet jednotlivých druhů podpor a maximální míru veřejné podpory, a zašle jej investorovi. Celý proces tak trvá dva až tři měsíce. Investor je povinen se ve lhůtě tří měsíců písemně vyjádřit. Pokud akceptuje podmínky navržené MPSV, uzavírá pak s ním nebo pověřeným úřadem práce dohodu o plnění podmínek. Na jejím základě pak investor získává finanční podporu, která je čerpána výhradně ze státního rozpočtu.

STÁT UŠETŘÍ

Program podpory tvorby nových pracovních míst schválila v červnu vláda. Je vyhlášen na období let 2004 až 2006. Během nich by mohlo být realizováno nejméně 100 investičních projektů, které mohou vytvořit více než 3200 nových přímých pracovních míst. Vzhledem k nákladům státu na jednoho nezaměstnaného, odhadovaným na zhruba 170 tisíc korun ročně, dosahuje předpokládaná úspora prostředků ze státního rozpočtu na každém pracovním místě až 300 tisíc korun. Nejvyšší zájem o dotaci je zatím v Jihomoravském kraji, kde o ni požádalo devět podnikatelů. V Ústeckém kraji to dosud byly čtyři firmy, v Moravskoslezském kraji jen dvě.

Stranu připravuje Agentura pro podporu podnikání a investic

MAXIMÁLNÍ MÍRA VEŘEJNÉ PODPORY

(v procentech z uznatelných nákladů)

STŘEDNÍ ČECHY 50%

STŘEDNÍ MORAVA 49%

SEVEROZÁPAD 49%

SEVEROVÝCHOD 48%

JIHOVÝCHOD 48%

MORAVSKO - SLEZSKO 50%

JIHOZÁPAD 46%

BRAND24

PRAHA 20%

Pozn.: V případě malých a středních podniků se strop zvyšuje o 15%, v Praze o 10%. 

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).