Menu Zavřít

Na místě pohanské prohry

4. 2. 2008
Autor: Euro.cz

ZÁMEK PŘISTOUPIM - Středočeská obec Přistoupim leží přibližně 2,5 kilometru jihovýchodně od Českého Brodu. V rámci starého panského dvora zde stojí jednoduchý barokní zámek, který je v současnosti na prodej.

Obec Přistoupim ležela kdysi na významné obchodní cestě z Českého Brodu do Kouřimi a Sázavy. Je zmiňována již v Dalimilově kronice a o vzniku jejího názvu se traduje pověst. Nedaleko místa zvaného Klečky se prý kdysi střetla vojska přemyslovského knížete Václava s vojsky pohanského Radslava. Schylovalo se k boji, když ale Radslav spatřil na Václavově čele zářící kříž, odhodil zbraň, poklekl a knížeti se vzdal (se svým vojskem pod něj přistoupil).

Dvůr v Přistoupimi stál prokazatelně již v polovině 12. století, kdy jej Asinus, syn Hozeův, daroval ostrovskému klášteru sv. Jana Křtitele. V roce 1682 zdědila zdejší panství Anna Alžběta, dcera Albrechta Materny z Květnice. Dvůr si velmi oblíbila a brzy ho nechala přestavět na jednoduchý barokní zámek.

Ze zámku fara

POPIS OBJEKTU

BRAND24

  • *název - zámek Přistoupim místo - Přistoupim kraj - Středočeský adresa - č. p.1 typ - zámek stav - dobrý využití - žádné kult. památka - od roku 1958 nabízí - Dočekal Reality cena - 16,7 milionu Kč kontakt - www.docekal-reality.cz Po smrti Anny Alžběty v roce 1693 získal Přistoupim její syn Václav Vratislav Bořek Dohalský z Dohalic, který zdejší majetek prodal roku 1718 vévodkyni Marii Terezii Savojské, kněžně z Lichtenštejna. Zámek ztratil na významu a stal se znovu pouhým dvorem. V průběhu 19. století byl upraven na faru a církevním potřebám sloužil až do konce 20. století. Do soukromých rukou se objekt dostal teprve po roce 1989. Jeho majitelem se stal Jiří Pichl z Poděbrad, který zahájil nutnou rekonstrukci. Hlavní budova dostala novou střechu a za přispění Středočeského kraje byla opravena i část dvora. Na další úpravy ale již vlastník peníze nemá, nabízí proto bývalý zámek k prodeji. Cena je 16,7 milionu korun. Obnova je vítána**

Areál leží v západní části obce, nedaleko silnice na Český Brod. Tvoří ho vlastní budova zámečku se sedlovou střechou, stodola a bývalý špýchar. Obytnou část tvoří čtyři velké sály s malovanými stropy, kuchyně, ložnice, dvě koupelny a tři toalety. V přízemí hlavní budovy se nachází prostorná vstupní hala s kamennou podlahou a další pokoje. Místností je celkem dvanáct.

Objekty jsou po rekonstrukci elektro i vodoinstalací a v budoucnu by mohly sloužit jako stylový penzion, soukromá rezidence či sídlo menší firmy. Obec oživení památky vítá a v budově špýcharu by v budoucnu ráda pořádala kulturní a společenské akce.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).