Menu Zavřít

Na indický trh se vrací Jawa, Škoda Auto chystá expanzi

22. 10. 2019
Autor: Shutterstock

České značky pokračují v expanzi na indický trh. Návrat slaví motocykly značky Jawa, další expanzi v Indii plánuje také automobilka Škoda Auto. Ta se bude podílet na vybudování technologického centra pro 250 zaměstnanců a převezme vedení indických aktivit celého koncernu Volkswagen.

Důkazem rozvíjející se obchodní spolupráce EU s Indií může být například projekt koncernu Volkswagen, který potvrdil investici ve výši jedné miliardy eur do projektu India 2.0. Ten je zaměřený na vývoj vozů značek Škoda a Volkswagen pro indický trh a vznik nového technologického centra, kde má pracovat na 250 specialistů. Firma chce postupně zvyšovat podíl komponentů vyráběných v Indii, který by měl dosáhnout až 95 procent. Škoda Auto se ujímá vedení výrobních i obchodních aktivit v Indii za celý koncern Volkswagen, což poukazuje na stěžejní úlohu českých techniků a manažerů v ambiciózním projektu.

Na trh se vrací Jawa

Expanzi českých firem na indickém trhu potvrzuje i návrat motocyklů Jawa. Ty se zde vyráběly v šedesátých letech a mezi místními obyvateli se staly velmi oblíbenými. Po skončení licence je načas nahradila podobná výroba s názvem „Yezdi“. Tento název údajně vznikl z českého slova „jezdí“, které pronesl nadšený mechanik nad prvním vyrobeným motocyklem v Indii. Ať je nebo není příhoda pravdivá, faktem zůstává, že se indická společnost Mahindra rozhodla obnovit výrobu motocyklů Jawa. Na základě spolupráce s českými vývojáři vznikla modelová řada s novým motorem a plánovanou výrobní kapacitou 15 tisíc motocyklů ročně. Mezi zákazníky vznikla větší poptávka, a tak se uvažuje o rozšíření výroby.

Inkubátorem v Bengalúru prošla i Tatra

Inspirativní je i příklad české společnosti Liko-s, která vyrábí inovativní konstrukční systémy staveb. Po více než osmi letech působení na indickém trhu se její zakladatelé rozhodli své produkty i zkušenosti zprostředkovat dalším českým firmám, které zvažují vstup na indický trh. Projekt s názvem Czech Industrial Cluster v Bengalúru má obdobu inkubátoru, který nabízí dokončenou halu, v níž je možné realizovat výrobu, montáž i skladování. Kancelářemi inkubátoru prošlo již několik českých firem, z nichž nejznámější je společnost Tatra.

 Významní čeští investoři v Indii

Obchodní mise se zaměří na umělou inteligenci nebo logistiku

Očekávání směřují i k vědecké spolupráci. Technologická mise inovačních firem do Indie, která se uskuteční od 11. do 14. listopadu, se zaměří na elektromobilitu a alternativní pohony, autonomní řízení a umělou inteligenci, digitalizaci, konektivitu, chytrou výrobu a logistiku a chytré skladování. Ve městech Nové Dillí a Bengalúru se uskuteční jednání představitelů jednotlivých českých firem se zástupci indické politické a podnikatelské sféry. Kontaktní osobou pro zájemce o účast je obchodní rada velvyslanectví v Dillí Milan Dostál. Jeho e-mailová adresa je Milan_Dostal@mzv.cz.

BRAND24

Autorka je specialistou komunikace agentury CzechInvest

PDF verze říjnového čísla magazínu Export a podnikání ke stažení  Titulka Export a podnikání 10/19

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).