Menu Zavřít

Na Facebooku se šíří vir, který z počítače maže antivirus

28. 7. 2011
Autor: profit

Sociální síť Facebook ke svým aktivitám opět zneužívají kyberzločinci. V současnosti se na Facebook chatu šíří odkazy na stránky napodobující videoportál YouTube.

Na Facebooku se šíří vir, který z počítače maže antivirus

Foto: ESET

Z falešného webu si uživatel může stáhnout nebezpečného trojského koně, který maže antivirus na jeho počítači. Společnost ESET zaznamenala zvýšený výskyt této hrozby i na počítačích českých uživatelů.

Útočníci se podobně jako v minulosti na Facebook chatu vydávají za přátele. Daného uživatele nalákají na odkaz s vtipným videem. „Českého uživatele by měl varovat již fakt, že s ním jeho český kamarád zničehonic komunikuje anglicky,“ tvrdí Róbert Lipovský, malwarový analytik společnosti ESET.

Ke zhlédnutí videa si uživatel nejprve musí stáhnout přehrávač Flash. Ve skutečnosti se jedná o zamaskovaného trojského koně, který po stažení smaže legitimní antivirus a místo něj na počítač nainstaluje falešný antivirový program. Ten vypadá podobně jako původní program a může tak uživatele zmást. Společnost ESET tuto hrozbu detekuje pod názvem Win32/Delf.QCZ.

Dle statistických dat ESET ThreatSense.Net se hrozba nejčastěji šíří na Ukrajině (39% podíl), Česko je ve výskytu této hrozby mezi ostatními zeměmi na šesté pozici. Podobně agresivně se trojský kůň šíří i na Slovensku, které je na páté příčce.

Jak se hrozbám na sociálních sítích bránit?

- Nevyhnutelností je kvalitní antivirový software

- Zpozorněte v případě podezřelé komunikace. Pokud vás český uživatel zničehonic oslovuje anglicky, pravděpodobně se jedná o hrozbu

- Neklikejte na podezřelé adresy. Varovat by měla například adresa složená pouze z čísel

BRAND24

- Dodržujte bezpečnostní zásady pro používání sociálních sítí. Upravte si nastavení soukromí a jako přátele si přidávejte pouze osoby, které dobře znáte a důvěřujete jim

- Prověřujte aplikace, které v rámci sociálních sítí mají přístup k vašim údajům. Mnohé z aplikací mohou být spamem nebo dílem počítačových zločinců

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).