Menu Zavřít

Na druhý pokus

28. 10. 2004
Autor: Euro.cz

Prodej komplikuje spor České finanční a firmy Fores

Majoritní podíl v ústecké Spolchemii je opět na prodej. O většinový balík akcií firmy, která obyvatele Ústí nad Labem děsí úniky jedovatých plynů, má zájem několik investorů. Prodej však komplikuje spor mezi státem a bývalým akcionářem podniku. Koncem září roku 1997 stát prostřednictvím České finanční (dcera státní České konsolidační agentury) v rámci programu konsolidace českého bankovnictví odkoupil od Foresbank za 561,268 milionu korun 14,73 procenta akcií Spolchemie. Téhož roku, o necelé tři měsíce později, pak Česká finanční uzavřela smlouvu s Foresbank o prodeji dalších 39 procent akcií za 378,17 milionu korun.

Vraťte akcie.

„Zúčastněné strany však posléze porušily některá smluvní ustanovení. Teď vedou dva spory,“ sdělil týdeníku EURO zdroj obeznámený s případem. Česká finanční požaduje po společnosti Fores (nástupce Foresbank) zaplacení dlužné částky ve výši 54,9 milionu korun plus dalších 45 milionů na úrocích za porušení smluvních ustanovení. „Dlužná částka vyplývá z nedoplatku části kupní ceny za převedené listinné cenné papíry, nemá proto přímou souvislost s převodem akcií Spolchemie,“ vysvětlil mluvčí České konsolidační agentury Jiří Pekárek. Česká finanční zažalovala Fores o uvedenou částku u soudu, ten rozhodl v její prospěch. Žalovaná strana se však vzápětí odvolala a rozsudek není pravomocný.
Tím ovšem spory mezi Českou finanční a Foresem nekončí, 12. ledna 2001 odstoupila od smlouvy o převodu 39 procent akcií Spolchemie. Na základě předchozí dohody by tak Česká finanční měla převést akcie zpět na Fores a ten by měl vrátit peníze. Česká finanční si ovšem cenné papíry ponechala ve svém držení. „Fores podal loni v červnu na Českou finanční žalobu o uložení povinnosti vydat akcie. Soud zatím o záležitosti nejednal,“ vysvětlil Pekárek.

Napoprvé neúspěch.

Právě spor se společností Fores o 39 procent akcií Spolchemie nakonec znemožnil České finanční prodat 54 procent akcií, které v chemičce drží. Do tendru se tehdy přihlásili tři zájemci. Společnost Dehtochema Bitumat byla ochotna zaplatit za majoritní podíl ve firmě 400,5 milionu korun. Druhou nejvyšší nabídku podala Česká typografie, a to 311,1 milionu korun. Třetí v pořadí Via Chem Group za balík cenných papírů nabízela 245 milionů korun. Letos v lednu však byl tendr zrušen. Vedení České finanční zdůvodnilo své rozhodnutí v interním materiálu (do kterého mohl týdeník EURO nahlédnout) tím, že žádný z účastníků soutěže nenavrhl řešení, které by vedlo k definitivnímu vypořádání vztahu mezi Českou finanční a společností Fores. Tedy takové řešení, které by zcela pokrývalo všechny případné nároky na náhradu škody firmy Fores vůči České finanční.

Druhý pokus.

Několik týdnů po zrušení veřejné soutěže zahájila Česká finanční s firmou Fores jednání o vyřešení sporů, které blokují prodej akcií. Z informací, které má týdeník EURO k dispozici, vyplývá, že letos v září zúčastněné strany odsouhlasily základní podmínky možného narovnání. „Zástupci Foresu akceptovali, že zaplatí 400,5 milionu korun České finanční. Finančním partnerem pro celou transakci bude jeden ze zájemců, Via Chem Group,“ uvedl zdroj blízký jednání. V praxi to znamená, že Via Chem Group zaplatí Foresu 400,5 milionu korun, a ten je převede na účet České finanční. Státní agentura poté převede 54 procent akcií Spolchemie na Via Chem Group. Součástí dohody jsou i další podmínky, mimo jiné, že Via Chem Group převezme závazky České finanční, které souvisejí s převodem akcií. Fores rovněž stáhne žalobu vůči České finanční, která se týká zpětného převodu akcií Spolchemie.
„Nic není definitivního, s Foresem se může předběžně dohodnout i některý z dalších zájemců,“ vysvětlil zdroj.
Reakci společnosti Fores se týdeníku EURO nepodařilo získat. „U firmy s tímto jménem nemám v České republice uvedené žádné telefonní číslo,“ reagovala pracovnice informační linky provozované Českým Telecomem.

BRAND24

Bez Grosse.

Týdeník EURO má informace, že vedení České konsolidační agentury (ČKA), respektive České finanční, s prodejem Spolchemie spěchá a chce ho dokončit do šesti měsíců. Tomu by odpovídalo i vyjádření premiéra Stanislava Grosse. „Zájemce o koupi chemičky je, v krátké době by mohl předložit plán její restrukturalizace. Při novém prodeji nebude rozhodovat pouze cena, ale také záruka zvýšení bezpečnosti provozů,“ řekl Gross před několika dny při návštěvě Ústí nad Labem. Premiér však zřejmě do prodeje státního podílu příliš hovořit nebude. K uskutečnění transakce do půl miliardy korun totiž není zapotřebí souhlasu vlády. Česká konsolidační agentura je vázána usnesením vlády, že každý majetkový podíl bez ohledu na výši vlastněných kusů akcií může prodat pouze se souhlasem kabinetu. Dceřiné společnosti ČKA ovšem žádné takové povinnosti nepodléhají. Při prodeji majetku nemusí mít ani souhlas jediného společníka prodávané firmy. „V této věci se v poslední době objevují různé spekulace, které nechceme v tuto chvíli komentovat. S ohledem na charakter společnosti nejde o dlouhodobou investici, proto je zájmem České finanční prodej za optimálních podmínek v dohledné době,“ reagoval mluvčí ČKA Pekárek: O koupi 54 procent akcií Spolchemie se nyní uchází Dechtochema Bitumat, Česká typografie, Via Chem Group a nově nadnárodní investiční společnost Arca Capital. Firma koupila koncem září dvanáct procent Spolchemie od Fondu národního majetku. „Hodláme se ucházet o majoritní podíl ve firmě,“ potvrdil týdeníku EURO předseda představenstva Arca Capital Pavol Krúpa.

Drahé služby.

Někteří zájemci o majoritní podíl v chemičce však upozorňují, že firma v době vládnutí České finanční, platila ročně desítky milionů korun za různé služby, například poradenství. „Domníváme se, že Česká finanční vědomě dovolila, aby bylo přes poradenské firmy odčerpáno ze Spolchemie každoročně kolem sta milionů korun, celkem částka odpovídající 500 až 600 milionům korun,“ sdělil týdeníku EURO jeden ze zájemců. V souvislosti s „odlivem“ peněz zmínil především společnost Warren Partners.
„České finanční není známo, že by ročně odplynulo ze Spolchemie sto milionů korun za různé služby. Pokud jde o poradenství, v lednu 1999 uzavřela firma poradenskou smlouvu se společností Patria Finance CF, ta následně přešla na Patria Management, která byla později přejmenována na Warren Partners,“ tvrdí Pekárek. Jak rovněž dodal, předmětné poradenské služby byly poskytovány do konce roku 2003. „Odměna za ně byla rozhodně nižší, než uvádíte,“ dodal.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).