Menu Zavřít

Na dlouhé trati. Expanze na západ zatím Křetínskému nevydělává

9. 12. 2016
Autor: Rasch Jan/Euro

Nakupování elektráren v západní Evropě nepřináší Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) viditelné zisky. Jak vyplývá ze zveřejněné zprávy o hospodaření holdingu za první pololetí letošního roku, čistý zisk v oboru výroby elektřiny byl nulový. Holding vedený Danielem Křetínským koupil elektrárny v Německu, Británii a Itálii. Ještě méně přínosný je vstup holdingu do těžebního byznysu.

Německé hnědouhelné lomy MIBRAG uzavřely pololetí se ztrátou 14 milionů eur (380 milionů korun). Polský černouhelný důl Silesia, ve kterém Křetínského holding vlastní už jen menšinový podíl, za půl roku prodělal 32 milionů eur, tedy v přepočtu 865 milionů korun.

Jak v nedávném rozhovoru pro Wall Street Journal uvedl topmanažer EPH Tomáš David, vedení holdingu si od nákupu uhelných elektráren slibuje zisky v dlouhodobějším horizontu. Evropské země posilují výrobu z nestabilních větrných a solárních elektráren a budou stále více potřebovat záložní zdroje energie. Této role se již EPH zhostilo ve Velké Británii, kde provozuje dva ze čtyř bloků elektrárny Eggborough v režimu systémové zálohy. A jak manažeři holdingu občas přiznávají, jedná se o celkem slušně ziskový byznys.

Ve výsledcích zatím není zahrnuto rozsáhlé portfolio hnědouhelných lomů a elektráren ve východoněmeckém Sasku a Braniborsku. Tato aktiva Křetínského tým převzal na konci září a ovlivní tedy až finanční výsledky za čtvrtý kvartál. Vysloužil si za to ostrou kritiku od Greenpeace a dalších ekologických organizací, které požadují co možná nejrychlejší odklon od spalování uhlí.

Čtěte, jak postihnou působení EPH nové daně na Slovensku:

Nové slovenské daně zabolí i Kellnera a Křetínského. Přijdou o stovky milionů

Plynovod Eustream

Celkový výsledek EPH za první pololetí přesto skončil v kladných hodnotách. Čistý zisk se vyšplhal na 252 milionů eur (6,8 miliardy korun), přičemž hlavním tahounem zisku je vlastnictví 49procentního podílu ve slovenských tranzitních plynovodech Eustream. Nemalé zisky přináší také spoluvlastnictví podniků SPP – distribúcia a Stredoslovenská energetika.

Největšími akcionáři EPH jsou byznysmeni Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, každý z nich drží po 37 procentech akcií. Zbývající podíl vlastní skupina manažerů slovenské finanční skupiny J&T.

V polovině října došlo k uzavření transakce s konsorciem investičních fondů vedených australskou bankou Macquarie. Fondy koupí 30procentní podíl v podskupině EP Infrastructure, která zastřešuje ziskové aktivity v oblasti přepravy a distribuce energií a v teplárenství. Po dokončení této transakce se investoři spojení s J&T z holdingu stáhnou.

Ve druhé fázi by měl ze struktur EPH odejít také slovenský miliardář Patrik Tkáč. Daniel Křetínský se následně stane suverénním vládcem energetického holdingu. Patřit mu bude 94 procent akcií, zbytek chce rozdělit mezi klíčové manažery a spolupracovníky.

Dále čtěte:

Půl bilionu za konec jádra? Německé firmy mají nárok na odškodnění

BRAND24

Nájezdníci z Východu. České firmy už nejsou na Západě za otloukánky

 Senátor a majitel textilky Juta Jiří Hlavatý


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).