Menu Zavřít

Na dani z příjmu loni státu nejvíce odvedla opět Škoda Auto, zaplatila přes devět miliard

5. 6. 2019
Autor: Škoda Auto

Na dani z příjmu právnických osob stát loni nejvíce získal opět od společnosti Škoda Auto. Na druhém místě žebříčku, který sestavuje ministerstvo financí, skončila skupina České spořitelny, která předloni byla čtvrtá. Třetí se umístila skupina ČSOB, která o rok dříve byla na druhém místě. Ministerstvo financí sestavuje žebříček jako ocenění podniků, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.

Žebříček sestavuje ministerstvo na základě výše plateb, které obdrží v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob.

„Daň z příjmu právnických osob tvoří významnou část daňových příjmů státního rozpočtu. Jen v minulém roce zaplatilo 20 nejvýznamnějších plátců dohromady více než 40 miliard korun. To je více, než činí součet rozpočtů ministerstva kultury a ministerstva životního prostředí. Společnostem, které poctivě přispívají do státní kasy, patří velký dík,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Skupina PPF uvedla, že její české firmy odvedly loni na dani z příjmu dohromady 2,6 miliardy Kč, což by ji řadilo na sedmé místo. Z jednotlivých firem patřících skupině nejbohatšího Čecha Petra Kellnera se do první dvacítky žebříčku dostala telekomunikační O2 na 14. místě. „K velkým plátcům daně patří také Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), Škoda Transportation a PPF banka,“ řekla mluvčí PPF Jitka Tkadlecová.


Naprostá většina daňových změn v Česku byla zbytečná, nedotažená nebo vyloženě škodlivá. Čtěte více v eseji:

Daňové reformy jsou permanentně mimo mísu


Pořadí firem na základě zaplacené daně z příjmu ministerstvo sestavuje od roku 2003. V přehledu nejsou uvedeny společnosti, které nereagovaly na žádost o zproštění mlčenlivosti nebo nesouhlasily se zveřejněním.

BRAND24

Veřejné rozpočty na dani z příjmu právnických osob loni získaly 174 miliard korun, samotný státní rozpočet pak získal 117,5 miliardy korun. Firemní daně patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů.

Nejvýznamnější plátci daně z příjmu
Společnost Částka uhrazené daně (Kč)
1. Skupina Škoda 9.073,075.412
2. Skupina České spořitelny 3.516,506.930
3. Skupina ČSOB 3.354,239.318
4. Skupina ČEZ 3.026,344.987
5. Komerční banka, a.s. 2.905,785.251

Čtěte také:

Češi topí stovky milionů v dluhopisech prolezlých prašivinou

PPF prodala desetinu Škody Transportation Koreckému

Nová vlna českého byznysu: Expanduj, dokud můžeš

Kdo chce být miliardář. V Česku rostou nové úspěšné investiční skupiny

PPF roste. Kellnerově skupině loni stoupl zisk o čtvrtinu na 22,2 miliardy korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).