Menu Zavřít

Na české koleje vyjede nový vlak ze Škodovky

25. 11. 2011
Autor: profit

Devatenáct nových vlaků z plzeňské Škody vyjede v příštích třech letech na regionální trati v Česku. Nový vlak RegioPanter se objeví v pěti krajích. Z toho bude 15 třívozových souprav a čtyři soupravy dvouvozové.

Foto: České dráhy

Na rozdíl od již známých souprav CityElefant, které jsou dvoupodlažní, budou nové vlaky jednopodlažní.  Škoda Transportation je bude nabízet ve třech variantách, které se budou lišit nejenom počtem vozů, ale také systémem napájení.

RegioPanter je symbolem moderní železniční dopravy třetího tisíciletí. Jedná se o nový koncept, který však navazuje na dlouholetou výrobu elektrických jednotek, které vozí cestující nejen v ČR, ale i na Slovensku nebo v Litvě,“ říká Josef Bernard, generální ředitel Škody Transportation.

Vývoj těchto vozů znamenal přes 200 tisíc konstrukčních hodin a podílelo se na něm několik desítek vývojářů ze skupiny Škoda Transportation. Soupravy budou moci jezdit maximální rychlostí až 160 kilometrů v hodině.  „Veškeré technologické zařízení je umístěno na střeše vozidla, chybí tedy klasická strojovna. Tímto řešením je v maximální míře interiér vozidla využit pro cestující,“ dodává k technické stránce Jiří Paruza, ředitel Škody Vagonka.

Celková hodnota kontraktu pro České dráhy je 2 miliardy a 511 milionů korun. Nákup všech souprav je ze čtyřiceti procent spolufinancován z programů Evropské unie.  RegioPantery budou jezdit na tratích v Jihočeském, Ústeckém, Olomouckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, kde jsou v současné době nasazovány klasické soupravy tažené lokomotivou nebo staré pantografy

BRAND24

Plníme svůj slib a pokračujeme v modernizaci vozidlového parku na regionálních tratích. Cestující  budou mít k dispozici moderní klimatizované jednotky, které díky svým technickým parametrům včetně vysokého výkonu a zrychlení, umožní zkrácení jízdní doby,“ uvedl Petr Žaluda, generální ředitel Českých drah.

Soupravy jsou uzpůsobeny pro nástup vozíčkářů, rodiče s nejmenšími dětmi najdou na toaletách přebalovací pult, nevidomí bude k dispozici speciální zařízení pro usnadnění orientace při nástupu. V 1. třídě najdou cestující zásuvky pro notebooky. Ve vlaku bude k dispozici také  WiFi připojení. Prvních pět souprav bude dodáno v průběhu roku 2012, další budou předávány postupně až do roku 2014.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).