Menu Zavřít

Na české ambasády se vrátí obchodní radové a podpoří export

19. 12. 2011
Autor: profit

Na české ambasády se vrátí obchodní radové a podpoří export, plánuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Pozice obchodních radů na začátku letošního roku zrušilo ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Ministr Kuba chce navrhnout jejich opětovné začlenění do zahraničního zastoupení domácích firem. „Chci přijít s konceptem, který by umožňoval, abychom mohli v zahraničí uplatnit práci ekonomicky vzdělaných lidí, kteří vědí, co obchod potřebuje. Aby dokázali rychle dostávat obchodní informace pro české firmy a ty je mohly rychle využívat,“ řekl Kuba serveru Týden.cz.

Obchodní radové měli jako zástupci resortu průmyslu a obchodu na českých ambasádách za úkol pomáhat tuzemským podnikatelům s obchodováním. Letos v únoru se ale ministerstvo zahraničí rozhodlo vypovědět smlouvu a agendu obchodně-ekonomických úseků zajišťovat samo. Jako důvod uvádělo úspory, zefektivnění práce a odstranění dvojího řízení.

BRAND24

Kuba chce obchodní rady na ambasády vrátit. „Má to mnohem větší váhu, když někam přijede vyjednávat zástupce ministerstva průmyslu a obchodu,“ řekl Kuba.

„Budeme hledat maximální politickou shodu. Ale to, že musíme tuto složku posílit, je z mého pohledu jasné,“ uvedl ministr.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).