Menu Zavřít

MŽP souhlasí s rekonstrukcí Prunéřova, ekologové prohráli

30. 4. 2010
Autor: profit

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo souhlasné stanovisko k obnově elektrárny Prunéřov II společnosti ČEZ. Proti této rekonstrukci dlouhodobě protestují ekologové.

Autor: cez.cz

Projekt podle MŽP splnil všechny nároky na kvalitu ovzduší v ústeckém regionu. Ve srovnání s provozem stávajících bloků má elektrárna Prunéřov po komplexní obnově vypouštět o 32 procent méně emisí oxidu siřičitého, o 26 procent méně oxidů dusíku a o 41 procent méně tuhých znečisťujících látek. „Jsem ráda, že proces posuzování vlivů komplexní obnovy elektrárny Prunéřov II je již uzavřen. Jsem přesvědčena, že podmínky obsažené v tomto stanovisku přispějí k lepšímu ovzduší pro obyvatele ústeckého regionu,“ uvedla ministryně Rut Bízková.

BRAND24

Ve variantě navrhované firmou ČEZ nebude mít podle ekologů elektrárna maximální možnou účinnost. Nezávislá norská konzultační společnost DNV vytkla, že neodpovídá požadavkům na čistou účinnost a limitům pro emise oxidu uhelnatého (CO). MŽP uložila ČEZ, aby nedostatečnou účinnost kompenzovala jinými opatřeními, například zvýšením energetické efektivnosti v jiných svých provozech. Firma se také musí vejít do přísnějších limitů emisí CO. „Díky podmínce ze strany MŽP vyjdeme vstříc i požadavkům ekologů,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Podle předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky je rozhodnutí MŽP velkým vítězstvím firmy ČEZ nad zdravím lidí a životním prostředím. „MŽP selhalo. Nevyužilo své kompetence a nedonutilo ČEZ k instalaci nejmodernější technologie v Prunéřově. To bude mít negativní dopad na kvalitu ovzduší a zdraví v Ústeckém kraji,“ doplnil bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Kvůli otázce modernizace Prunéřova též odešel v polovině března z vlády ministr životního prostředí Jan Dusík (SZ), který požadoval novou variantu modernizace nebo kompenzační opatření.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).