Menu Zavřít

MŽP má na opatření proti povodním 3,5 miliardy korun

21. 5. 2010
Autor: profit

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) má na opatření proti povodním 3,45 miliardy korun. Obce mohou o tyto peníze z Operačního programu Životní prostředí žádat do 30. června.

Autor: Martin Siebert

BRAND24

Peníze podle ministryně Rut Bízkové lze využít i na projekty k prevenci sesuvů půdy a monitoringu. Sesuvů kvůli silným srážkám přibývá, jen v Moravskoslezském kraji se objevila dvacítka případů. MŽP již oznámilo, že lidé v zaplavených oblastech dostanou na obnovení domácnosti od státu příspěvek 30 tisíc korun. Občané, které voda připravila o střechu nad hlavou, můžou dostat příspěvek až 150 tisíc Kč.

Státní fond životního prostředí podle jeho ředitele Petra Štěpánka poskytne půjčky na opravu kanalizací a čistíren odpadních vod. „V tuto chvíli je na ty opravy alokováno 100 milionů korun. Fond na tuto agendu vyčlení pracovníky. Příjem žádostí končí 30. Června,“ uvedl. Zatopené obce budou moci podle něj využít odkladu splátek dosavadních půjček. V programu Zelená úsporám vyřídí přednostně všechny žádosti ze zatopených oblastí kvůli rekonstrukci postižených domů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).