Menu Zavřít

Mzdy v České republice rostou pomaleji, nedostatek odborníků přetrvává

14. 2. 2012
Autor: profit

Mzdy zaměstnanců a vedoucích pracovníků v mezinárodních podnicích v České republice rostly v uplynulém roce výrazně pomaleji než v minulých letech. Vyplývá to z výsledků aktuální Studie k odměňování, kterou již podvanácté vydala Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK) společně s poradenskou společností Kienbaum Management Consultants.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco v letech 2009 a 2010 vzrostly mzdy nominálně o 7 %, činil jejich nárůst v roce 2011 jen 5,2 %. Beze změny zůstává také neutěšená situace ohledně nedostatku odborných a vedoucích pracovníků.

Do průzkumu byla zahrnuta mzdová data zhruba 17.400 zaměstnanců z 63 podniků nejrůznější velikosti, působících v různých ekonomických odvětvích a regionech v České republice. Výsledky průzkumu potvrzují, že zaměstnanci s kvalitním vzděláním jsou lépe odměňováni. Kromě toho platové rozdíly souvisí s pozicí zaměstnance, jeho výkonem a dalšími externími faktory. Ukázalo se například, že spolu s velikostí podniku nebo zahraniční mateřské společnosti rostou také mzdy vedoucích pracovníků. Nejlépe jsou odměňováni zaměstnanci a management podniků v energetickém a surovinovém průmyslu, poté následují zaměstnanci v pojišťovacím a bankovním sektoru. Velký vliv na výši platu má také místo podnikání dané firmy – zatímco v Praze jsou mzdy ve srovnání s celorepublikovým průměrem o 30 % vyšší (v roce 2010 to bylo 15 %), vydělávají zaměstnanci a vedoucí pracovníci v jižních Čechách téměř o 30 % méně než průměr.

BRAND24

Více než polovina respondentů označila úroveň vzdělání již zaměstnaných pracovníků jako uspokojivou, 32 % z nich ji dokonce ohodnotilo nejvyšší možnou známkou. Už méně pozitivní je však přetrvávající nedostatek kvalifikovaných pracovníků: většina firem (57 %) hodnotí jejich dostupnost na trhu práce jako nedostatečnou. V podnicích nejvíce chybí kvalifikovaní dělníci. „Od zástupců mnoha česko-německých firem často slýcháme, že je čím dál tím těžší najít kvalifikované pracovní síly,“ potvrzuje výsledky průzkumu výkonný člen představenstva ČNOPK Bernard Bauer. „Proto se v rámci našeho tématu roku 2012 ‚Společně pro odbornou pracovní sílu a inovaci‘ budeme intenzivně zasazovat o více praxe, lepší znalost cizích jazyků a větší zohlednění inovací v odborném vzdělávání v České republice.

Srovnávací studie ukazují, že dostupnost odborných pracovních sil v dalších zemích střední a východní Evropy je často lepší než v České republice - například v Maďarsku a Rusku hodnotí zhruba polovina oslovených podniků stav v této oblasti jako uspokojivý. Studie k odměňování umožňují přímé srovnání jednotlivých zemí střední a východní Evropy také pro jednatele a vedoucí a odborné pracovníky. Publikace vznikají ve spolupráci mezi německými zahraničními hospodářskými komorami a společností Kienbaum. V neposlední řadě jsou zajímavé také pro zaměstnavatele, kteří si mohou udělat představu o tom, jak odměňují své zaměstnance jejich konkurenti. Studii k odměňování v České republice 2011/2012 si zájemci mohou zakoupit v ČNOPK.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).