Menu Zavřít

Jaké bude mýtné pro autobusy od září?

16. 8. 2011
Autor: profit

Autoklub České republiky vydal zprávu, ve které upozorňuje na to, že od 1. září 2011 dochází v České republice k úpravě sazeb mýtného pro autobusy (vozidla kategorií M2 a M3).

Foto: Profimedia.cz

Změna vyplývá z novely nařízení vlády č. 484/2006 Sb., o výši časových poplatků a o výši sazeb mýtného za užívání určených pozemních komunikací, ve znění pozdějších předpisů, kterou dne 10. srpna 2011 schválila vláda.

Pro autobusy doposud platily v zásadě stejné sazby jako pro nákladní automobily. Nyní se mýtné pro autobusy znatelně sníží, přičemž bude platit ve stejné výši jak pro jízdu po dálnicích a rychlostních komunikacích, tak i po zpoplatněných úsecích silnic 1. třídy. Současně se již nebude mýtné lišit ani podle počtu náprav autobusu a jediným rozlišujícím kritériem bude emisní třída, kterou daný autobus plní.

Nové sazby mýtného pro autobusy pro zpoplatněné úseky dálnic, rychlostních silnic a silnic 1. třídy jsou od 1. září 2011 následující:

BRAND24

Tabulka mýtných sazeb (Kč/km)
Emisní třída EURO 0 - II Emisní třída EURO III a IVEmisní třída EURO V a vyšší
1,381,000,80

Pro všechny provozovatele autobusů je ale také podstatné, že k tomu, aby jim od 1. září 2011 byly za autobusy, které již jsou zaregistrovány v systému elektronického mýtného, účtovány snížené sazby mýtného, je nezbytně nutná jejich součinnost.

Aby jim od 1. září 2011 mohly být účtovány snížené sazby mýtného, musí si do příslušných zaevidovaných elektronických zařízení (OBU jednotek) od provozovatele systému elektronického mýtného nechat zadat data nezbytná pro rozlišení kategorie vozidel. Dokud tak neučiní, budou i po účinnosti novely nadále platit mýtné ve stejné výši jako doposud, které může být až o několik korun na kilometr vyšší.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).