Menu Zavřít

Myšlenky na návrat

15. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Bývalý lídr ČSSD Jiří Paroubek prý spřádá plány na svůj comeback

Česká strana sociálně demokratická jako by byla stranou samých amatérů. Ani jeden z kandidátů na jejího budoucího předsedu nemá na to, aby pod jeho vedením ČSSD uspěla: Michal Hašek je pouhou loutkou Jaroslava Tvrdíka a je k smíchu, Bohuslav Sobotka postrádá teoretickou vybavenost. Martin Pecina je politický antitalent a Zdeněk Škromach diletant. Tato šťavnatá hodnocení špiček ČSSD se neobjevila na webech jejich politických odpůrců, ale pocházejí z úst bývalého předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka.
Proč se Paroubek tak ostře pouští do svých stranických kolegů? Špičky z Lidového domu opatrně mluví o tom, že expředseda už rozehrává strategii pro návrat do čela strany. A to třeba už na příštím volebním sjezdu v březnu 2011.
Tam by se totiž – v případě, že by oba hlavní kandidáti Hašek i Sobotka nebyli pro většinu delegátů průchodní – mohl Paroubek doslova zjevit jako deus ex machina. Vzhledem k tomu, že si ČSSD před časem neodhlasovala přímou volbu předsedy, by mohl být nominován delegáty přímo na kongresu jako „zachránce“ partaje.

Plán „krizový manažer“

Otevřeně o Paroubkových ambicích spekuluje senátor Zdeněk Škromach, kterého Paroubek v nedávném rozhovoru pro časopis Týden nepřímo označil za diletanta. „Aktivita Jiřího Paroubka v posledních několika měsících rozhodně neukazuje na to, že by chtěl s politikou skončit. Právě naopak,“ uvedl pro týdeník EURO Škromach. „Jeho strategie je celkem jasná – v případě, že by se straně nedařilo, by se rád znovu ujal vedení. Paroubek kalkuloval už s neúspěchem senátních a komunálních voleb, což se naštěstí nesplnilo,“ míní Škromach, podle kterého by na sjezdu skutečně mohlo k výše popsanému zásahu na poslední chvíli dojít. „V situaci, kdy by se Hašek se Sobotkou navzájem potřeli, by se mohl najednou skutečně otevřít prostor pro jakési radikálnější, extrémnější křídlo. Ale jedna věc je jeho pohled a druhá věc je názor členské základny, a tam jsem tu vůli nezaregistroval. Ale neříkám, že Paroubek nemá ve straně příznivce,“ řekl Škromach.
O tom, že se Paroubek pomalu ale jistě dere zpět na výsluní, nepochybují ani další sociální demokraté. Některým z nich není ale po chuti styl, jakým si expředseda vyřizuje přes média své účty. „To, že v poslední době uráží úplně všechny hlava nehlava, je jeho taktika. Zřejmě chce dosáhnout toho, aby byli oba kandidáti na sjezdu nevolitelní a on by se mohl prezentovat jako dobrý krizový manažer, za kterého se i nadále považuje,“ řekl týdeníku EURO nejmenovaný zdroj z Lidového domu. Stejně jako Škromach nicméně pochybuje, že by Paroubkovi takový riskantní plán mohl vyjít. „Paroubek má v současné době ve straně velmi malou podporu. Vždyť se odstřihl od všech lidí, a to i od těch, kteří mu v minulosti pomáhali. Proč například uráží Bohuslava Sobotku, který by mu mohl ve straně pomoci?“ diví se zdroj z ČSSD. Sám Paroubek nechtěl názory o svých údajných plánech na návrat příliš komentovat. „Ke slovům, která byla vyřčena v náhlém hnutí mysli, se nebudu vyjadřovat. Rád bych hovořil o něčem jiném než o svých ambicích,“ sdělil týdeníku EURO Jiří Paroubek. Nedávno přitom připustil, že by se v budoucnu o návrat mohl pokusit. „Pokud by nový předseda zdrcujícím způsobem nevyhrál příští krajské a senátní volby, byl by to ryzí amatérismus a důvod k výměně. A do té doby nemá smysl uvažovat o mé případné personální účasti,“ řekl Týdnu.

Nikdy se nevzdá

Kuloárové zvěsti dávají za pravdu tomu, že Paroubek na politický důchod rozhodně nepomýšlí a dva roky v poslanecké lavici (volby do krajů a jedné třetiny Senátu proběhnou na podzim 2012) se mu zanedlouho začnou zdát jako příliš dlouhá doba. Navíc se teď ani nedá s určitostí říci, že po nich bude v sociální demokracii změna ve vedení vůbec potřeba. Týdeník EURO před časem přinesl informaci, že podle zdroje z ČSSD si expředseda ještě před komunálními a senátními volbami brousil zuby na nejvyšší post v pražské organizaci, tehdy mu to však jeho straničtí kolegové rozmluvili. Ostatně ani s podporou sociálních demokratů v hlavním městě by v případě, že by se opravdu chtěl pokusit vzít předsednické křeslo útokem, zřejmě nemohl počítat. „Jiří Paroubek se nikdy nevzdá a vždycky bude bojovat. Je ovšem absolutně nereálné, že by ho strana v blízké budoucnosti znovu zvolila za předsedu,“ poznamenal pro týdeník EURO bývalý poslanec a vlivný člen pražské organizace ČSSD Karel Šplíchal. Pravdou je, že přes nepopiratelné negativní vlastnosti, za které svého bývalého předsedu sociální demokraté právem kritizují, se Jiřímu Paroubkovi nedalo upřít, že dovedl být obratným politickým stratégem. Tvář, kterou měla za jeho vedení sociální demokracie, jistě nemusela konvenovat všem voličům, v nynější atmosféře tvrdého soupeření vlivových skupin by se jí ale možná hodila. Není proto vyloučeno, že po případné eskalaci rozporů uvnitř ČSSD by někteří sociální demokraté mohli po „vládě pevné ruky“, kterou Paroubek vždy představoval, volat.

CONTENT24

Otevřené vyhlášení války

Paroubek vždy patřil k nejvíce psavým politikům, i v současnosti ho zaměstnává práce na dvou knihách. Značnou pozornost (otázka je nakolik zaslouženou) už v médiích a mezi politiky budí literární dílo jeho manželky Petry, která se v knize bulvárním způsobem pustila do skutečných i domnělých protivníků svého chotě. A některým členům ČSSD zjevně vadí i to, že Paroubek se od pomlouvačné dikce své ženy nikdy nedistancoval – a když, tak velmi opatrně. „Je to otevřené vyhlášení války všem jeho nejbližším spolupracovníkům. Evidentně s Paroubkovým souhlasem,“ upozorňuje zdroj z řad sociálních demokratů. Řádky prvotiny paní Petry opravdu jako by prostupoval duch zhrzeného expředsedy; největší „pifku“ má pisatelka na bývalého volebního manažera Jaroslava Tvrdíka, na jehož bedra Paroubek hodil neúspěch ČSSD ve sněmovních volbách.

Podle informací z Lidového domu má v současné době Jiří Paroubek mezi sociálními demokraty už jen dva vlivné spojence, hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha a šéfa krajské organizace ČSSD v Ústeckém kraji Petra Bendu. Právě Ústecký kraj, ve kterém je Paroubek poslancem, bývá považován za jeho poslední baštu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).