Menu Zavřít

Může důchodce provozovat živnost?

28. 11. 2005
Autor: Euro.cz

PORADNA* Chci jít do důchodu tři roky před řádným termínem nástupu do starobního důchodu. Je možné, abych pracovala na živnostenský list jako osoba samostatně výdělečně činná? Je výše výdělku nějak limitována? Musím platit sociální a zdravotní pojištění? Anna P.

PORADNA Chci jít do důchodu tři roky před řádným termínem nástupu do starobního důchodu. Je možné, abych pracovala na živnostenský list jako osoba samostatně výdělečně činná? Je výše výdělku nějak limitována? Musím platit sociální a zdravotní pojištění?

Anna P.

Do předčasného starobního důchodu můžete nastoupit nejdříve tři roky před dovršením věkové hranice nutné pro nástup řádného starobního důchodu. Podmínkou je předchozí účast na důchodovém pojištění v délce nejméně 25 let.

Během této doby si osoby pobírající předčasný důchod mohou vydělávat jen tehdy, pokud jsou zaměstnány na dohodu o provedení práce, která nezakládá účast na zdravotním a sociálním pojištění. Lidé pobírající běžný starobní důchod, kteří jsou výdělečně činní, nejsou osvobozeni od placení sociálního a zdravotního pojištění.

Ještě minulý rok platily pro výdělečně činné důchodce výhody v tom smyslu, že se na ně vztahovaly úlevy na odvodu zdravotního pojištění. Dnes na tom jsou stejně jako zaměstnanci v produktivním věku a s výjimkou lidí zaměstnaných na dohodu o provedení práce platí pojištění v plné výši.

Máte tedy možnost buď nepracovat, pobírat předčasný důchod a živnost odložit až do doby odchodu do řádného důchodu, nebo se vzdát možnosti pobírat důchod, ale zato si přilepšit živností.

BRAND24

Výdělečně činné osoby v řádném důchodu mohou pracovat neomezeně, nezáleží na tom, zda jde o dohodu o provedení práce, nebo plný úvazek, podnikatelskou činnost, či zaměstnanecký poměr. Jediné omezení platí u zaměstnaneckého poměru, který musí být sjednán pouze na dobu určitou, a to vždy nejdéle na jeden rok. 

Modrozelená poradna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).