Menu Zavřít

MUŽ Z KATOLICKÉ MORAVY

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Jan Kasal

Usednutím Jana Kasala do předsednické židle skončila u křesťanských demokratů éra strany jednoho muže. Kasal, až dosud spokojeně dlící v parlamentním závětří, ovšem jen stěží nahradí sebejistého a suverénního Josefa Luxe, vládnoucího straně pevnou rukou.

Přestože v politice působí Jan Kasal již dlouho, nemá velké zkušenosti s tvrdým politickým vyjednáváním. Josef Lux vždy tančil své tanečky sólo. Navíc Kasalovi chybí vlastnosti silného politického lídra. Jeho protivníci mu vyčítají zejména neschopnost zformulovat jasné stanovisko, nevýrazný projev, nerozhodnost, snahu být s každým zadobře a nedostatek nadhledu. Na tlaky politických rivalů či novinářů reaguje Kasal často emocionálně, až hystericky.

Malou míru sebevědomí prokázal Kasal již ve chvíli, když ho loni na podzim odstupující Josef Lux pověřil, aby stranu vedl do letošního jarního sjezdu. Už tehdy bylo jasné, že se Kasal bude o nejvyšší funkci sám ucházet. S oficiálním oznámením však velice dlouho otálel a na otázku, kdy tak učiní, se první místo-předseda pýřil jak malé dítě. Oproti svému rivalovi, populárnímu ministru vlády Josefa Tošovského Cyrilu Svobodovi tak v předvolební kampani dlouho působil jako člověk, který bojuje o něco, o co vlastně ani moc nestojí.

V Kasala příliš nevěří ani sám Josef Lux, který sice odmítl sdělit jméno svého favorita, nicméně v projevu na sjezdu jednoznačně podpořil vize Kasalova konkurenta Svobody. To muselo být pro Kasala, jenž Luxovi po léta věrně sloužil, zdrcující zklam ání. Josef Lux a Cyril Svoboda byli na sjezdu velmi často spolu, společně také debatovali s novináři. Proto asi Kasalovi úsměv a pocit uspokojení ve tváři dlouho nevydržel.

Přestože to sám odmítá veřejně přiznat, musí mu být nad slunce jasné, že tak jednotnou a konsolidovanou stranu, jakou měl pod sebou Josef Lux, už on mít rozhodně nebude. Nutno ale konstatovat, že to může být ku prospěchu věci. Pod Kasalovým vedení m mohou v lidové straně vyrůst noví lídři. V KDU-ČSL se totiž už nikdo nebude muset ostýchat veřejně vystoupit a říci: nesouhlasím.

Za dob Klausových vlád byl Kasal jediným, kdo veřejně odmítal Luxovo lavírování s ČSSD. Lidovcům, kteří v té době byli součástí pravicové vlády, zachraňoval reputaci spíše pravicové strany. Když před dvěma lety začal Miloš Zeman častěji hovoři t o možné budoucí spolupráci s lidovou stranou a Josef Lux se jeho slovům příliš nebránil, Kasal protestoval: „Těch okruhů, kde se výrazně lišíme, je podstatně víc než jen restituce církevního majetku, jak si myslí Miloš Zeman.

Jednou dokonce v kuloárech prohlásil, že než by spolupracoval se Zemanem, to raději z politiky odejde. „Mohu se kdykoliv vrátit ke své původní profesi. Nemám strach, že bych se neuživil, řekl tehdy Kasal. Před svým vstupem do politiky pracova l jako samostatný vývojový pracovník v oboru hydraulických systémů, a jak sám říká, má dokonce zaregistrováno několik patentů.

Členem lidové strany je od roku 1986 a lidovcem je tělem i duší. Pochází z jihomoravského kraje, který je nejenom největší lidoveckou základnou, ale také oblastí s tradičně silně nábožensky založenými voliči. Odtud pramení Kasalova n eláska k sociálním demokratům, kteří nemají právě nejlepší vztahy s katolickou církví.

Přestože čas od času dal veřejně najevo svůj jemný nesouhlas s politikou Josefa Luxe, do ostřejší polemiky se s bývalým předsedou nikdy nedostal. Kasal si totiž velmi dobře uvědomoval, že ač Lux častokrát jednal především sám za sebe a na názory ostatních členů vedení nebral zvláštní ohledy, jeho pozice byla neotřesitelná. Kdyby na ni tehdy jakkoliv zaútočil, by l by sám smeten. A kromě toho zřejmě na Luxe ani útočit nechtěl. Bránila mu v tom nejenom úcta a obdiv k předsedovi, který udělal z lidové strany nezastupitelnou součást české politické scény, ale i neochota vstupovat do výraznějších konfliktů a s největší pravděpodobností i nedůvěra ve vlastní schopnosti.

BRAND24

Nevýhodou novopečeného předsedy také je, že se v politice nevěnuje žádnému konkrétnímu oboru. Několik let působil jako místopředseda sněmovny a předseda stálé komise Poslanecké sněmovny pro sdělovací prostředky. Také v současné sněmovně n ezasedá v žádném důležitém výboru - je členem organizačního výboru, předsedou podvýboru pro státní vyznamenání, zasedá v podvýrobu pro heraldiku. Kdyby měl vést stranu někdy do vlády, buď by sám musel zůstat bez vládního postu, nebo by usedl v ne příliš významném ministerském křesle. V Poslanecké sněmovně se ani nijak výrazně nepodílí na přípravě návrhů zákonů - v minulém ani v tomto volebním období zatím nepředložil ani jeden.

Druhým mužem lidové strany byl Jan Kasal více než šest let. Nikdy se mu ale nepodařilo výrazněji vystoupit ze stínu charismatického předsedy Josefa Luxe. Až Luxova nemoc a jeho následná rezignace daly Kasalovi šanci. Druhým Luxem ale Kasal určitě nebude. A klidná síla už napříště vůbec nebude klidná.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).