Menu Zavřít

Musím oznamovat volná místa?

4. 9. 2006
Autor: Euro.cz

Existuje pro mne jako zaměstnavatele povinnost oznamovat volná pracovní místa úřadu práce, nebo si mohu volná místa obsadit podle svého uvážení a na úřad se obrátit jen tehdy, nemohu-li najít vhodného pracovníka? Marek Černý Ano, tuto povinnost vám ukládá zákon o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.

Existuje pro mne jako zaměstnavatele povinnost oznamovat volná pracovní místa úřadu práce, nebo si mohu volná místa obsadit podle svého uvážení a na úřad se obrátit jen tehdy, nemohu-li najít vhodného pracovníka? Marek Černý Ano, tuto povinnost vám ukládá zákon o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb., v platném znění, konkrétně § 35).

Zaměstnavatel je povinen do 10 kalendářních dnů oznámit příslušnému úřadu práce volná pracovní místa a jejich charakteristiku. Stejně tak musíte neprodleně, nejpozději do 10 kalendářních dnů, oznámit obsazení těchto míst.

Volnými pracovními místy se rozumí nově vytvořená nebo uvolněná pracovní místa, na která zaměstnavatel zamýšlí získat zaměstnance. Lhůta pro oznámení počíná běžet dnem následujícím po vytvoření, uvolnění nebo obsazení pracovního místa.

Takové oznámení je možné učinit i elektronicky prostřednictvím internetové adresy http://portal.mp-sv.cz/sz/zamest, provozované ministerstvem práce a sociálních věcí.

BRAND24

Nově lze poptávku volných pracovních míst učinit také na živnostenském úřadě současně s ohlášením živnosti nebo žádostí o koncesi (nicméně živnostenský úřad postoupí takové oznámení úřadu práce).

Úřad práce nabízí volná pracovní místa uchazečům o zaměstnání. Zveřejňovat (tedy neadresně zpřístupnit širšímu okruhu zájemců, například formou inzerce) je však může pouze se souhlasem zaměstnavatele.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).