Menu Zavřít

Musím mít povinně podnikatelský účet?

20. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Domnívám se, že pro osobu samostatně výdělečně činnou není přímo povinností mít u banky založený podnikatelský účet, ale že je to pouze doporučováno z důvodu pohodlného bezhotovostního platebního styku a možnosti zahrnutí úroku do zisku podnikatele. Mám pravdu? Žádný právní předpis neupravuje povinnost ke zřízení podnikatelského účtu.

Domnívám se, že pro osobu samostatně výdělečně činnou není přímo povinností mít u banky založený podnikatelský účet, ale že je to pouze doporučováno z důvodu pohodlného bezhotovostního platebního styku a možnosti zahrnutí úroku do zisku podnikatele. Mám pravdu?

Žádný právní předpis neupravuje povinnost ke zřízení podnikatelského účtu. Je tedy na rozhodnutí daňového subjektu, zda této možnosti využije či nikoliv.

Na druhé straně je třeba si uvědomit, že vedením účtu se zjednodušuje evidence transakcí a existuje i přesný a oddělený přehled o podnikatelských a osobních příjmech a výdajích.

BRAND24

Navíc v souladu se zákonem o správě daní a poplatků je v daňovém řízení důkazní břemeno na straně poplatníka, a proto lze jeho zřízení doporučit (pokud ovšem živnost není vykonávána v zanedbatelném rozsahu - například vedle zaměstnání).

Ing. Mgr. Petr Ševčík daňový konzultant APOGEO Tax

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).