Menu Zavřít

Mrtvé duše straší

17. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Enormní nábor ODS byl švindl, potvrdila soudní znalkyně

Podezření, že v pěti ze třinácti místních sdružení ODS na Praze 5 se podvádělo, potvrdil podle informací týdeníku EURO soudní znalec pro obor kriminalistiky. „Lze důvodně pochybovat o skutečnosti, že dokumenty podepsané některými zájemci o vstup do ODS v souvislosti se vstupní procedurou byly vždy podepsány výlučně a jen příslušnou osobou a nikoli, v rozporu s ustanovením a výkladem Stanov, třetí osobou,“ píše znalec ve svém verdiktu, na nějž se odvolává žádost členů oblastní rady smíchovské ODS o zahájení smírčího řízení. „Tuto informaci vám ani nepotvrdím, ani nevyvrátím,“ řekl týdeníku EURO hlavní manažer ODS Jaroslav Jurečka, podrobnosti však sdělit odmítl. „V tuto chvíli bych opravdu nerad hovořil o detailech, protože je to velice citlivá vnitrostranická záležitost,“ uvedl. Znalec na podnět kontrolní a revizní komise smíchovské ODS zatím prozkoumal prvních devětadvacet ze 141 přihlášek nováčků, pomocí nichž si loni na podzim „jančíkovská“ skupina pěti místních sdružení (Smíchov, Jinonice, Hlubočepy, Slivenec a Lipence) zajistila početní převahu mezi celkově třináctibuňkami ODS na Praze 5, a zjistil vážné vady.
Tutlaný konflikt ve smíchovské ODS (EURO 4/2006) se tak přiostřuje.

Vadné přihlášky.

Zkrátka a dobře, přihlášky podepisoval někdo jiný, než partajní legitimace. A nejen to. Členské příspěvky se do oblastní kanceláře strany obvykle dostávají tak, že je pokladníci místních sdružení skládají v hotovosti do rukou manažera. V případě stočtyřicetihlavé posily „jančíkovců“, čili příznivců smíchovského starosty Milana Jančíka, to bylo jinak. Loni 12.prosince vložili předsedkyně MS Jinonice Lucie Vávrová, místopředsedkyně MS Hlubočepy Andrea Češková a místopředseda MS Smíchov Jan Matoušek hotovostní vklad přímo na účet oblastního sdružení. Na stejný účet pak týž den dorazila částka ze soukromého účtu poslance Aleše Rozehnala, místopředsedy MS Slivenec. Pouze za MS Lipence platila tamní pokladní - Hedvika Popková, a to 13.prosince bezhotovostně z osobního účtu. „Osoby, které by se dle zavedené praxe neměly dostat do kontaktu s finančními příspěvky členů, neboť k tomuto účelu jsou voleni pokladníci s nepřenosnou zodpovědností za svěřené prostředky, u sebe shromažďovaly finanční hotovost. A teprve se zpožděním několika týdnů, někdy dokonce měsíců, je převedly na účet oblastního sdružení,“ uvádí se ve zmiňované žádosti.

BRAND24

Všemi prostředky proti medializaci.

V celém sporu jde jak o regionální vliv, tak o umístění na chystaných kandidátkách pro letošní komunální volby. Jančíkovu pozici oslabily korupční aféry obestírající radniční úřad, ale hádka se teď vede o „stopstavy“. Oblastní rada vedená předsedou Františkem Laudátem stanovila „stopstav“ počtu členů k červnu 2005, jenže „jančíkovcům“ vyhovuje 12.prosinec, který za „stopstav“ dodatečně prohlásila Výkonná rada ODS. Právě v onom půlroce došlo k enormnímu náboru členů. „Jančíkovci“ v půli ledna svolali vzdorosněm, kde z titulu členské většiny anulovali rozhodnutí protistrany, Oblastní rada jim naopak pohrozila odnětím licence.
Smíchovský konflikt není maličkost. Je do něj „namočeno“ hodně celostátně známých politiků ODS a hlavně se blíží sněmovní volby. Pražské stranické vedení se děsí rozkolu, o čemž svědčí i zápis z jednání Regionální rady ODS z pondělí 23.ledna. Předseda a náměstek primátora Jan Burgermeister na adresu Prahy 5 řekl, že „tato situace, především kvůli medializaci, ohrožuje situaci celé ODS v Praze“. A slíbil, že „na razanci vedení Regionálního sdružení ODS se lze spolehnout“. Během debaty pak zaznělo, že „bez ohledu na strany sporu je třeba odsoudit každého, kdo vynáší informace novinářům“, což podpořil i primátor Pavel Bém. Týdeník EURO má text zápisu z jednání, který popisuje Bémovu reakci: „Naprosto souhlasí, vše bude nakonec použito proti ODS, je třeba použít všechny prostředky proti těm, kteří medializací ohrozí dobré jméno ODS“.

V rozporu s demokracií.

Smíchovský konflikt je pro ODS časovanou bombou: za Laudáta se staví například náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, Jančíka podporuje třeba Laudátův předchůdce v čele oblastní ODS a poslanec sněmovny Aleš Rozehnal nebo senátor Miroslav Škaloud. Jenže hlavní manažer ODS Jaroslav Jurečka šetření teprve rozbíhá a spíš je snaha vše zamést pod koberec. „Trvalé vědomé porušování demokratických principů a stanov ze strany oblastní rady, mediální manipulace některých členů dosáhly takové míry, že dnes již poškozují celou ODS,“ napsal Rozehnal spolustraníkům v dopise z 5.února. Metody oblastní rady označil za bolševické a vyzval její vedení k odstoupení.
To má však teď po ruce pádnější argument: jasně zmanipulované přihlášky. Členství všech 141 podivně přijatých nováčků by prý mělo být okamžitě zneplatněno. „Neboť tolerance předmětného chování a jednání jmenovaných místních sdružení by znamenala nebezpečný precedens, nutně v budoucnu vedoucí k rozchodu s demokratickými principy fungování ODS,“ píše se v návrhu na smírčí řízení.
A co na to všechno pražský volební lídr ODS Mirek Topolánek? Mlčí. Jako by ve sporu „starých“ partajních struktur s „novými“ nešlo hlavně o jeho osud.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).