Menu Zavřít

MPO očekává, že zahraniční obchod v únoru dál posíloval

5. 4. 2011
Autor: profit

Ministerstvo průmyslu a obchodu očekává za únor další zlepšení českého exportu. Finální výsledky únorového zahraničního obchodu zveřejní ČSÚ zítra.

Foto: Profimedia.cz

Další potvrzení zlepšujících se výsledků českých exportérů očekává Ministerstvo průmyslu a obchodu od únorové statistiky zahraničního obchodu českých firem. Přesná čísla zveřejní Český statistický úřad zítra. Česko bude podle Ministerstva průmyslu a obchodu těžit hlavně z nových průmyslových zakázek, které předtím skokově posílily z prosincových 14,5 % na lednových 25,5 %.

BRAND24

Také za druhý měsíc tohoto roku očekáváme další posílení zahraničního obchodu. Naznačují to nejen údaje o nových průmyslových zakázkách, které v lednu skokově vzrostly, ale i všechny ostatní relevantní indikátory, které je možné použít pro odhad dalšího vývoje zahraničního obchodu,“ dodává Jaroslav Vomastek, ředitel odboru ekonomických analýz Ministerstva průmyslu a obchodu. Podle něj už přitom výsledky nebude ovlivňovat nízká srovnávací základna, protože v únoru 2010 vývoz i dovoz vzrostly o 9,9 %, respektive o 7,3 %.

Důvěra ve fungování ekonomiky přitom v Evropské unii zůstává stále vysoká. Index ekonomického a spotřebitelského sentimentu Evropské unie v březnu oproti únoru mírně posílil o 0,2 bodu na 107,4 bodu, přímo v eurozóně mírně oslabil o 0,6 bodu na 107,3 bodu. Trhy pak příjemně překvapil Index podnikatelské důvěry mnichovského institutu Ifo, který hodnotí důvěru v ekonomiku Německa. Ten v březnu poklesl o 0,2 bodu, a udržel si tak velmi vysokých 111,1 bodů, aniž by se nechal výrazně ovlivnit nepokoji v arabských zemích, situací v Japonsku nebo komplikacemi v eurozóně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).