Menu Zavřít

MPO: Nadprůměrný růst ekonomiky táhne průmysl

29. 12. 2010
Autor: profit

Česká republika patřila ve třetím čtvrtletí k nejrychleji rostoucím ekonomikám Evropské unie.

Foto: Martin Siebert

Zatímco průměrný růst HDP v EU dosáhl 2,2 %, česká ekonomika si polepšila o 2,8 %. Hlavní zásluhu na tom má oživení domácí poptávky a především růst průmyslu, který si polepšil o 10,2 %. Vyplývá to z aktuální analýzy vývoje ekonomiky ČR a odvětví v působnosti Ministerstva průmyslu a obchodu.

Pro vývoj průmyslu bylo důležité zlepšení podnikatelské důvěry, které se projevilo rychlým růstem nových zahraničních i domácích zakázek,“ říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: “Dobře se vyvíjela i produktivita práce, která průmyslovým podnikům pomohla zlepšit jejich konkurenceschopnost.

Zpracovatelský průmysl se na celkových průmyslových tržbách ve třetím čtvrtletí podílel už bezmála 91 procenty. Tradičně dominantnímu automobilovému průmyslu patřila asi pětina tržeb, výrazně si polepšila produkce elektroniky, především počítačů.

BRAND24

Ve třetím čtvrtletí také výrazně oživil zahraniční obchod České republiky. Dovoz zboží a služeb ovšem rostl rychleji než export. “Za růstem dovozu stojí pokračující oživování domácí poptávky. Není to přitom jen vzestup konečné spotřeby a obnovování zásob, ale rostou i investice,“ dodává ministr Kocourek. Jakmile si tak podle ministra podniky vytvoří dostatečné zásoby dovozních meziproduktů, začne zahraniční obchod opět působit jako významný faktor hospodářského růstu.

Do konce roku analýza předpokládá mírné zpomalení růstu. Celkem by tak český HDP měl za rok 2010 stoupnout o 2,5 procenta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).