Menu Zavřít

Mottl: Platy soudců jsou nižší než mzdy úředníků

12. 1. 2011
Autor: profit

Úsporná opatření, která platí od letošního ledna, se dotkla i soudců, jimž klesly platy o pět procent. Podle prvního viceprezidenta Soudcovské unie Tomáše Mottla je ale skutečný pokles dramaticky vyšší. Soudci proto chystají stížnost k Ústavnímu soudu.

Foto: Jakub Stadler

Proč je pokles platů víc než pětinový?

Důvodem je fakt, že nejde o první manipulaci s platy soudců. Zmrazení jsme zažili v roce 2002 a v roce 2007. V roce 2010 nám pak už takto deformované platy klesly o čtyři procenta a nyní o pět procent. Plat soudce se přitom měl odvíjet od výše průměrného platu ve veřejné sféře. Jeho hodnota roste už od roku 2000, zatímco náš plat stagnuje nebo klesá. Důsledkem toho je skutečnost, že například úředníci, jako jsou ředitelé odborů na ministerstvech nebo náměstci, mají vyšší platy než soudci a de facto vyšší platy než samotní ministři, protože těch se změny platů ústavních činitelů také v minulosti dotkly.

Ministr spravedlnosti Pospíšil nesouhlasí se záměrem soudců podat ústavní stížnost. Jaké pro tento krok máte důvody?

Jsme přesvědčeni, že podmínky, za kterých lze omezit plat soudců, nebyly naplněny. Ústavní soud stanovil, že je to možné, pokud jde o mimořádné opatření v mimořádné situaci státu, pokud nejde o výraz svévole zákonodárců a pokud jde o součást celoplošných, solidárních a proporcionálních opatření. Přitom ke zmražení platů došlo třeba v roce 2007, kdy HDP rostlo téměř o sedm procent. Nyní, kdy hospodářství vychází z recese, opět nejde o mimořádný stav. Navíc až dosud byli soudci jediní, kteří se museli uskromnit, zatímco platy ve veřejném sektoru během minulých let rostly. Takže nešlo o solidární a celospolečenské opatření. Pokud mohu mluvit za soudce, řekl bych, že by klidně přišli o pět procent platu, pokud by se odečítalo z výše platu, která jim ze zákona náleží. Ať nám stát dorovná oněch 22 procent a odečítá v rámci úsporných opatření až z této výše.

CONTENT24

Mají manipulace s platy soudců nějaký reálný dopad? Odcházejí soudci do soukromého sektoru?

Spíš než o odcházení je možné mluvit o tom, že kvalitní mladí odborníci nepřicházejí. Oproti ostatním evropským zemím lze říct, že u nás mají o post soudce zájem až právníci třetí kategorie. A to se nechci dotknout řady kvalitních a dobrých soudců. Ti jsou bohužel v menšině.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).