Menu Zavřít

Motejlek se bude bránit proti milionové pokutě od ČNB

14. 12. 2016
Autor: Karel Šanda(Empresa)/Profimedia.cz

Bývalý spolumajitel ekonomického portálu Motejlek.com Miroslav Motejlek se obrátí na obecné soudy kvůli pokutě milion korun od České národní banky. Dostal ji za manipulaci s kurzem veřejně obchodovaných akcií telekomunikační firmy O2. Bankovní rada dnes trest potvrdila poté, co k ní Motejlek v září podal rozklad proti původnímu rozhodnutí její sekce, která dohlíží na dodržování pravidel na akciovém trhu.

„Odůvodnění rozhodnutí jsem ještě nečetl, ale nehodlám se s tím smířit a obrátím se na obecné soudy. Necítím absolutně žádnou vinu,“ řekl serveru Ihned.cz Motejlek.

Motejlek byl podle serveru potrestán za to, že loni v srpnu publikoval na sociálních sítích citlivé informace o plánech O2 dříve, než se je mohla dozvědět veřejnost. Předseda dozorčí rady O2 Martin Štefunko Motejlkovi 19. srpna v rozhovoru řekl, že firma zvažuje mimořádnou výplatu peněz akcionářům. Server Motejlek.com text rozhovoru zveřejnil o šest dní později. Mezitím ale Motejlek na sociálních sítích zveřejnil komentáře, ve kterých naznačoval, že cena akcií výrazně poroste.

CONTENT24

Motejlek se v rozkladu podaném k bankovní radě ČNB bránil například tím, že příspěvky zveřejněné na sociálních sítích nemohly zkreslit představu účastníků trhu a že neměly žádný vliv na růst ceny akcií O2. Bankovní rada ČNB však Motejlkovy námitky v rozhodnutí, které má téměř 40 stran, odmítla jako nedůvodné.

Pokuta pro Motejlka je druhým nejvyšším trestem, který kdy ČNB udělila fyzické osobě za obchodování s cennými papíry na základě neveřejné informace nebo manipulace s trhem (tzv. insider trading). Větší pokutu uložila jen někdejšímu místopředsedovi představenstva ČEZ Alanu Svobodovi.

Čtěte dále:

ČNB Krúpovi zamítla emisi dluhopisů za půl miliardy

ČNB zakázala Sberbank úvěrovat realitní projekty

ČNB kontroluje J&T Banku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).