Menu Zavřít

Most chce opravit Chanov

5. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Severočeský Most chce pomocí stavebních úprav přeměnit romské sídliště v Chanově se zdevastovanými panelovými domy ve čtvrť se sociálními malometrážními byty pro lidi s nižšími příjmy. „Město urychleně připraví projektovou dokumentaci a podmínky pro sestěhování obyvatel tak, aby mohlo požádat o financování záměru ze strukturálních fondů Evropské unie v letech 2007 až 2013,“ řekl mostecký primátor Vladimír Bártl.

Panelové domy v Chanově jsou podle něj nyní využity ze 30 až 50 procent, neobývané prostory podléhají rychlé zkáze. „Máme už připraveny podklady pro rekonstrukci bloků 5 a 8 chanovského sídliště na malometrážní byty. Některé z nevyužitých domů zlikvidujeme, některé přebudujeme na nízkopodlažní. Nebudeme však do nákladné výstavby a úprav dávat peníze z rozpočtu, existuje velká šance na čerpání dotací z evropských fondů,“ uvedl.

BRAND24

Město investovalo už dříve do oprav domů v chanovském sídlišti desítky milionů korun, nájemníci ale zanedlouho byty znovu zničili. Magistrát proto před čtyřmi lety nechal jeden zcela zdevastovaný panelový dům srovnat se zemí.

Záměr přestavby na malometrážní byty v nízkopodlažních domech vychází z pozitivní zkušenosti města. „V roce 2001 jsme za pět milionů korun opravili a přestavěli na malometrážní byty půlku nízkopodlažního paneláku. Nájemní smlouvy získali převážně mladí lidé a musím říci, že o své byty pečují a dům je stále v dobrém stavu,“ řekla náměstkyně mosteckého primátora Hana Jeníčková.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).