Menu Zavřít

Moraváci už řinčí zbraněmi

3. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Budou o příštím šéfovi opozice rozhodovat lobbisté?

Ačkoliv Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) pod provizorním vedením Bohuslava Sobotky výrazně uspěla v komunálních i senátních volbách, statutární lídr rozhodně nedostane na březnovém kongresu předsednické křeslo zadarmo. Téměř s jistotou si mohou členové strany říct pouze to, že poprvé od znovuzaložení sociální demokracie bude jejich předsedou Moravák. Tábory obou kandidátů již v těchto dnech nabíjejí ostrými a slibují válku. „Bude se prát špinavé prádlo na obou stranách. Na veřejnost možná znovu vyplave kauza Sobotkova bytu,“ sdělil týdeníku EURO zdroj z blízkého okolí druhého kandidáta na předsedu sociálních demokratů Michala Haška. Narážel tak na zjištění časopisu Týden z června loňského roku, podle něhož statutární předseda ČSSD zneužíval poslanecké náhrady k financování svého bytu. Byl to nicméně Sobotka, který podle slov Haškových spolupracovníků před časem odmítl nabídku smíru. To se podle informací týdeníku EURO stalo krátce poté, co předsednickou funkci složil Jiří Paroubek. „Hašek navrhl Sobotkovi, aby na sebe před kongresem vzájemně neútočili, ten však odmítl,“ popsal situaci zdroj, který si nepřál být jmenován.

Osamocený voják v poli

Sobotka, nebo Hašek? Kdo z těch dvou se na jaře stane vůdcem české levice? Potenciální volitelé mohou jistě vnímat Bohuslava Sobotku jako někoho, kdo dovedl stranu k velmi uspokojivému volebnímu výsledku. To jednoznačně hovoří v jeho prospěch. Podporu mu několikrát, byť nepřímo, vyjádřil i bývalý předseda Paroubek, na jehož názory stále mnozí sociální demokraté slyší. Zevnitř ČSSD se však ozývají hlasy, které naznačují, že se širší vnitrostranickou podporou nemůže bývalý sociálnědemokratický ministr financí počítat. Není prý favoritem ani užšího vedení strany. „Sobotka nemá podporu grémia, protože s ním minimálně komunikuje, což mnohým členům vadí. Je tak trochu osamocený voják v poli,“ naznačuje zdroj. Podle něj by statutární lídr, chce-li stranu vést i po březnovém kongresu, měl více „zapracovat“ mimo hlavní stan a pokusit se získat pro svou vizi šéfy regionů, hejtmany a primátory. Tam je totiž jeho rival evidentně o krok napřed. Michal Hašek minulý týden zabodoval ve Středočeském kraji, kde získal první nominaci na předsedu strany. A to navzdory skutečnosti, že ve Středních Čechách vládnou dva muži patřící do tábora Sobotkových příznivců a pomocníků – hejtman David Rath a lídr tamější ČSSD Richard Dolejš. Hašek se může rovněž opřít o podporu většiny hejtmanů (s výjimkou již zmíněného Ratha) a primátorů. Silnou základnu má Hašek v Brně, neboť vítěz komunálních voleb a úřadující primátor Roman Onderka, který podle kuloárních informací slíbil občanským demokratům většinu v městské radě výměnou za prosazení velké koalice na brněnské radnici, je jeho silným spojencem. Na své straně má Hašek paradoxně také některé bývalé nohsledy Jiřího Paroubka, jimž dnes bývalý lídr opozice nemůže přijít na jméno. Jedním z nich je například Jaroslav Tvrdík, který patřil v sociální demokracii k nejostřejším vyjednavačům a s Paroubkem se rozkmotřil po letošních volbách do Poslanecké sněmovny, po nichž expředseda svého volebního manažera několikrát v médiích označil za původce fiaska ČSSD. Úzké vztahy jihomoravský hejtman udržuje s bývalým šéfem vojenské rozvědky Miroslavem Krejčíkem. Podle Hospodářských novin by měl Haškovi v kampani pomáhat i Jaromír Soukup, majitel agentury Medea.

Jansta zatím mlčí

Haškova sestava je poměrně slušná, ale ani Bohuslav Sobotka nenechává nic náhodě. Vyjednávání o podpoře svěřil též do rukou zkušených hráčů. Ve svém „mocenském táboře“ má kromě již zmíněného Ratha s Dolejšem dva významné lobbisty: právníka Romana Pokorného, spolumajitele advokátní kanceláře Pokorný & Wagner & partneři, kterého mnozí sociální demokraté označují za „Sobotkova Dalíka“. Druhým blízkým spojencem úřadujícího předsedy oranžových je Martin Hoferek, majitel vlivové agentury Merit Government Relations. Ta je součástí komunikační skupiny Bison & Rose, jejíž managing partner Miloš Růžička působil jako PR poradce Bohuslava Sobotky v době, kdy šéfoval ministerstvu financí. Podle kuloárních informací by mohl statutárnímu lídrovi ČSSD pomáhat i protřelý „spin doctor“ Lidového domu Petr Dimun. Otazníkem nadále zůstává, na jakou stranu se přikloní další důležitá šedá eminence sociální demokracie – Miroslav Jansta. Ne nadarmo se uvnitř strany napůl žertem říká: Na čí straně stojí Jansta, ten ve volbě zvítězí. Vlivný podnikatel a lobbista se však k dění v ČSSD odmítá vyjadřovat a rameny krčí i jeho okolí. „Těžko říct, ke komu se nakonec přikloní. Zatím to vypadá, že má docela blízko k oběma a žádnému zároveň,“ sdělil týdeníku EURO zdroj z Lidového domu.

BRAND24

Způsob volby napoví

Rozhodne jako už mnohokrát v bitvě o křeslo předsedy zákulisní politikaření? Na umu vyjednavačů a lobbistů by zřejmě záleželo více, kdyby se strana rozhodla volit svého předsedu postaru, tedy hlasy delegátů na kongresu. Jenže nyní většina sociálních demokratů volá po přímé volbě předsedy. Lídr by tak byl zvolen všemi členy strany, což by mu zajišťovalo mnohem silnější mandát. Pro přímou volbu jsou také oba kandidáti. Podle Michala Haška, jak jej nedávno citoval deník Právo, by její zavedení bylo „potvrzením reálné změny politického stylu ČSSD“. S tím souhlasí další vlivný sociální demokrat a čerstvě zvolený senátor s ambicí na předsedu horní komory parlamentu Zdeněk Škromach. „Po přímé volbě je velká poptávka a mohlo by to být zajímavé. Hlavní je, aby se zvládla vlastní technika volby,“ řekl týdeníku EURO. Škromach se tak dotkl problému, který sociální demokracie s přímou volbou má – že zatím není zcela jasné, jak ji technicky provést. Někteří členové strany opatrně upozorňují na to, že by se jednalo o nákladný a obtížný experiment, který doposud v českém prostředí nikdo nevyzkoušel. Navíc že se v důsledku jedná o pouhou kosmetickou změnu, která podivnému paktování a zákulisním intrikám na úrovni místních organizací stejně nezabrání. „Se zavedením přímé volby by se mohl vyslat klamný signál, že strana byla zdemokratizována. Jenže kdo zaručí, že se náhle neobjeví tisíc nových členů, kteří budou volit jednoho kandidáta?“ zní skeptické hlasy z Lidového domu. Z toho však Škromach strach nemá. „Vždycky se musí něco zkusit poprvé. Demokracie je obecně velmi drahá. Nejlevnější jsou různé formy diktatury,“ uvedl Škromach, který se podle zákulisních informací řadí spíš do tábora příznivců Michala Haška. To však pro EURO odmítl potvrdit. „K favoritům se zatím nevyjadřuji. Očekávám, že každý kandidát přijde s určitou představou, kam dále vést sociální demokracii. Rozhodnu se podle toho, která cesta mi bude bližší. Důležité je, kam bude strana směřovat,“ řekl Škromach.

Kam s ním?

Ve světle volby nového předsedy ČSSD visí také ve vzduchu otázka, jak zaopatřit lídra bývalého. Mohlo by se zdát, že v posledních volbách dostal Jiří Paroubek jasný signál, že to jde i bez něj. Nicméně mezi sociálními demokraty se dlouho mluví o tom, že ještě neřekl poslední slovo. Menší rozruch způsobila nedávno sociálnědemokratická buňka v Dubí na Teplicku – tedy v Ústeckém kraji, Paroubkově zemi zaslíbené – která bývalého lídra nominovala na předsedu. Ani největším adorantům Jiřího Paroubka nemůže připadat reálné, že by opět vkročil do Lidového domu hlavním vchodem. Přesto je jasné, že se expředseda sociální demokracie s pouhým poslaneckým mandátem a šéfováním internetového portálu Vasevec.cz, jehož prostřednictvím často a rád udílí své straně knížecí rady, jen tak nespokojí. Podle dobře informovaného zdroje z řad sociální demokracie si totiž před nedávnem brousil zuby na post předsedy pražské ČSSD. „Paroubek chtěl skutečně kandidovat na šéfa Prahy, ale naštěstí mu to lidé v jeho nejbližším okolí rozmluvili. Nedokázal by si vyjednat podporu, nebyl by v žádném případě zvolen. Z toho důvodu už nekandidoval ani na předsedu místního sdružení v Praze 5,“ řekl týdeníku EURO zdroj, podle kterého je současný největší Paroubkův problém neschopnost sebereflexe. „On si vůbec nepřipouští, že by výsledek v parlamentních volbách byl i jeho chyba. Myslí si, že svou rezignací na post předsedy udělal velkolepé gesto, které mu strana dostatečně neoplácí,“ uvedl. Prý se nedá ani vyloučit, že by se Jiří Paroubek v budoucnu neuplatnil v diplomacii. Třeba jako velvyslanec ve svém oblíbeném Rusku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).