Menu Zavřít

Moody's snížila rating Maďarska do spekulativního pásma

25. 11. 2011
Autor: profit

Ratingová agentura Moody's snížila úvěrové hodnocení Maďarska do spekulativního pásma. Informovala o tom dnes agentura Reuters s tím, že za snížením ratingu stojí vysoké zadlužení země a nejistota, zda se jí podaří splnit své vlastní fiskální cíle.

Foto: Profimedia.cz

Současný rating Maďarska od agentury Moody's se pohybuje na úrovni Ba1 a s negativním výhledem. Snížení ratingu Maďarsku však plánuje také agentura Standard & Poor's, která tak reagovala na informace, že Budapešť plánuje znovu zahájit rozhovory o mezinárodní finanční pomoci.

Maďarsko se obrátilo na Mezinárodní měnový fond a Evropskou unii již minulý týden poté, co kurz forintu klesl na rekordně nízké úrovně vůči euru. Jen ve čtvrtek přitom forint klesl o jedno procento na 315,8 HUF/EUR.

BRAND24

Podle agentury Moody's není jisté, zda se Maďarsku podaří splnit vlastní rozpočtové cíle, navíc je velmi zadlužené a jsou pochybnosti o schopnosti maďarské ekonomiky udržet růst. “Moody's věří, že kombinace dopadů těchto faktorů bude mít vliv na finanční sílu vlády a sníží její schopnost absorbovat případné šoky,“ uvedla agentura ve svém prohlášení.

Podle maďarského ministerstva hospodářství je snížení ratingu je profesionálně nepodložené a jde o „finanční útok proti Maďarsku“. Ministerstvo zopakovalo závazek vlády udržet deficit rozpočtu na úrovni tří procent hrubého domácího produktu (HDP) v příštím roce. “Je zřejmé, že oslabování forintu není ospravedlněné ani výkonností maďarské ekonomiky, ani složením rozpočtu,“ uvedlo ministerstvo ve svém prohlášení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).