Menu Zavřít

Monopol ČD za miliardy má jednu trhlinu, je to Viamont

3. 12. 2009
Autor: profit

Firma Viamont, kterou v minulosti spoluvlastnil bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček, jako jediná narušila monopolní postavení Českých drah v krajích.

Autor: Profit

Vedení Karlovarského kraje totiž Viamontu jako jedinému soukromémo dopravci v Česku dalo až do roku 2019 možnost jezdit na tratích mezi Sokolovem a Kraslicemi a mezi Karlovými Vary a Mariánskými Lázněmi.

„Je to jediný případ, kdy se podařilo narušit monopol Českých drah,“ řekl deníku Aktuálně.cz Jiří Mužík, šéf Sdružení železničních společností, jehož je Viamont členem. Další soukromí dopravci jezdí podle něj na tratích, které České dráhy nechtěly.

Jediný férový kraj

Podle majitele Student Agency Radima Jančury je Karlovarský kraj jediný, kdo už v roce 2005 vypsal soutěže na provozování tratí. „Je to opravdu jediný kraj, kde se o dopravu soutěžilo,“ uvedl. „Dneškem končí boj, začíná právní bitva,“ dodal.

Ale ani úspěch Viamontu, který od kraje dostane na příští rok 57,7 milionů korun, soukromé železniční dopravce neuchlácholil. Dopravci totiž zvažují, že se přidají k majiteli Student Agency, který si chce kvůli postupu krajů a smlouvám s Českými dráhami stěžovat u Evropské komise v Bruselu. „Počkáme si na to, až budeme mít všechny smlouvy, chceme je důkladně prostudovat. Je ale pravděpodobné, že si stěžovat budeme,“ řekl Mužík.

Podle něj se kraje připravily o výraznou úsporu peněz. „Všude, kde se výběrové řízení konalo, dosáhly kraje až o 20 procent nižších cen za dopravu, než jsou požadavky ČD,“ řekl.

BRAND24

České dráhy dnes oznámily, že už uzavřely smlouvy se všemi kraji. Kraje tak zaplatí za krajskou dopravu příští rok osm miliard korun, z toho 2,7 miliardy přispěje krajským rozpočtům stát. Letos kraje zaplatily regionální vlaky 8,2 miliardy korun. Méně peněz kraje vynaloží také proto, že vlaky Českých drah najedou méně kilometrů, některé spoje byly zrušeny.

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).