Menu Zavřít

Moneta Money Bank vstoupila na pražskou burzu. Akcie stojí 68 korun

6. 5. 2016
Autor: Jan Hrouda, Euro

Moneta Money Bank nabídla celkem 260,61 milionu kmenových akcií společnosti na hlavním trhu pražské burzy za 68 korun za kus. Obchodování začalo dnes v devět hodin pod symbolem Monet. Na akciovém trhu nabízí 51 procent akcií firmy s tím, že k prodeji nebudou nabízeny žádné nově vydané akcie.

Po 13:00 se s akciemi firmy uskutečnily obchody za 1,3 miliardy korun a kurz byl 68,05 korun. „Obchodování s akciemi Monety je od začátku dne velmi čilé. Je to způsobeno především tím, že úpis byl určen pouze institucionálním investorům a drobní investoři tak čekali právě až na dnešek, aby mohli akcie banky nakoupit,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

„Debut Monety byl ve velkém stylu,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Během první obchodní seance se zobchodovalo 28 milionů kusů akcií, tedy zhruba 5,5 procenta společnosti, doplnil analytik J&T Banky Miroslav Frayer. Díky akciím Monety dnes pražská burza zaznamenala největší objem obchodů v letošním roce a druhý nejvyšší od konce listopadu 2012, kdy zavedla obchodní systém Xetra. Transakcemi dnes prošly akcie za 2,87 miliardy korun.

Nepodmíněné obchodování příští týden

Určená cena ohodnocuje banku na 34,748 miliardy korun. Banku, která se do konce dubna jmenovala GE Money Bank, vlastní společnost GE Capital International Holdings Limited. Nabídka akcií souvisí se záměrem amerického konglomerátu prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost. Firma nabídne většinu svých kmenových akcií institucionálním investorům.

BRAND24

Podmíněné obchodování na burze bude zahájeno dnes, nepodmíněné obchodování bude zahájeno 10. května. Jediný rozdíl je podle Hatlapatky v tom, že pokud by z nějakého důvodu nezačalo oficiální obchodování v úterý, obchody uzavřené v rámci podmíněného režimu by byly anulovány.

Moneta Money Bank a společnost GE Capital také uvedly, že v období 180 dnů po zahájení podmíněného obchodování akcií na hlavním trhu pražské burzy nevydají nové akcie, ani nepřevedou držené akcie na třetí osobu.

Přečtěte si, jaká další firma mířila na pražskou burzu:

Křetínský stopnul vstup na burzu

Daniel Křetínský
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).