Menu Zavřít

Mohutná emise. Kellnerův CETIN vydal dluhopisy za 25 miliard

2. 12. 2016
Autor: Týdeník Euro

Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) upsala dluhopisy v eurech a korunách v celkovém objemu téměř 25 miliard korun. Jedna část je v objemu 625 milionů eur a další dvě v objemu tři a necelých pět miliard korun.

Jde o nezajištěné dluhopisy s fixním ročním kuponem. Dluhopisy jsou přijaté k obchodování na irské burze. Z hlediska objemu šlo podle firmy nejen o jednu z největších emisí v Česku, ale i v celém středoevropském regionu. CETIN použije získané prostředky pro refinancování současného bankovního úvěru.

„Dluhopisy budou vydány v rámci programu střednědobých eurodluhopisů společnosti CETIN a očekává se, že získají úvěrové hodnocení Baa2 od agentury Moody’s a BBB od Fitch Ratings. CETIN poskytne seniorní nezajištěné ručení dluhopisů. Očekává se, že úpis dluhopisů bude dokončen 6. prosince 2016, pokud budou splněny obvyklé závěrečné podmínky,“ uvedl finanční ředitel CETIN Filip Cába.

V eurech firma vydala pětiletý dluhopis s ročním kuponem 1,423 procenta. Více než třetinu objemu získají investoři z Velké Británie, 14 procent z Německa a Rakouska a 12 procent ze Švýcarska. Emise v korunách je rozdělena na roční dluhopis s úročením 0,2 procenta a sedmiletý dluhopis s ročním kuponem 1,25 procenta.

BRAND24

Firma v říjnu uvedla, že chystá vydání dluhopisů v celkovém objemu do dvou miliard eur (asi 54 miliard korun). Finance chce použít na investice do rozvoje mobilních sítí a zrychlení připojení k internetu.

CETIN vykázal loni v prvním roce své existence čistý zisk 1,8 miliardy korun při tržbách 19,7 miliardy. CETIN vlastní skupina PPF Petra Kellnera, která má majoritní podíl i v operátorovi O2. CETIN vznikl loni k 1. červnu oddělením pevných a mobilních sítí a datových center od O2. Společnost v minulém roce získala syndikovaný úvěr 32,2 miliardy korun, který využila k poskytnutí finanční asistence mateřské PPF. Ta z této půjčky uhradila část kupní ceny za majoritní podíl v O2, který získala v roce 2013 od španělské Telefóniky.

Čtěte dále:

O2 zvýšila zisk o desetinu, mobilních zákazníků ale ubylo

O2 a T-Mobile vyšetřuje kvůli sdílené síti Evropská komise

Operátor O2 dostal pokutu 4,5 milionu

 O2 svoje ambice nekomunikuje, je ale jasné, že pevné linky jsou jen doplňkem jeho služeb

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).