Menu Zavřít

Mohu nařídit nástup dovolené?

31. 7. 2006
Autor: Euro.cz

* Jak je to s určením termínu nástupu dovolené? Může si tento termín vybrat sám zaměstnanec? podnikatel z Benešova Dobu čerpání dovolené na zotavenou určuje zaměstnavatel podle plánu dovolených, a to tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce příslušného kalendářního roku.

* Jak je to s určením termínu nástupu dovolené? Může si tento termín vybrat sám zaměstnanec?

podnikatel z Benešova

Dobu čerpání dovolené na zotavenou určuje zaměstnavatel podle plánu dovolených, a to tak, aby si zaměstnanec mohl dovolenou vyčerpat zpravidla vcelku a do konce příslušného kalendářního roku. Při stanovení plánu dovolených je nutno „přihlížet k úkolům zaměstnavatele a k oprávněným zájmům zaměstnance“, například potřebě péče o děti. Pokud ve firmě působí odbory, podléhá stanovení plánu dovolených jejich předchozímu souhlasu.

Poskytuje-li se zaměstnanci dovolená v několika částech, musí alespoň jedna část činit nejméně dva týdny. I zde platí, že zaměstnanec se zaměstnavatelem se mohou dohodnout odlišně.

Určenou dobu čerpání dovolené je zaměstnavatel povinen oznámit zaměstnanci alespoň 14 dnů předem (tato doba může být výjimečně zkrácena, dá-li k tomu souhlas příslušný odborový orgán).

Zaměstnavatel také může v dohodě s příslušným odborovým orgánem určit hromadné čerpání dovolené na zotavenou, jestliže je to nutné z provozních důvodů. Hromadné čerpání dovolené nesmí činit více než dva týdny (u profesionálních uměleckých souborů čtyři týdny).

Vedle naplánované dovolené může zaměstnanec kdykoliv zaměstnavatele o poskytnutí dovolené také požádat - s čerpáním dovolené ovšem musí zaměstnavatel vždy vyslovit souhlas. Tak jako v jiných oblastech, i zde tedy platí, že nejlepším řešením je samozřejmě vzájemná dohoda - tedy termín vyhovující oběma stranám.

Z pravidla, že dobu čerpání dovolené za zotavenou určuje zaměstnavatel (ať už jednostranně, nebo po předchozí dohodě), existují dvě výjimky:

BRAND24

1) Požádá-li zaměstnankyně o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět a dovolenou poskytnout. Stejně je tomu, pokud o poskytnutí dovolené požádá zaměstnanec tak, aby navazovala bezprostředně na skončení rodičovské dovolené do doby, po kterou je žena oprávněna čerpat mateřskou dovolenou.

2) Už několikrát jsme se na stránkách Profitu věnovali takzvanému automatickému nástupu nevyčerpané dovolené. Taková „povinná dovolená“ vyplývá přímo ze zákona (viz například Profit č. 33/2005). Jestliže si zaměstnanec nemohl dovolenou vyčerpat v roce 2005 z naléhavých provozních důvodů nebo proto, že zaměstnavatel neurčil její čerpání, nebo pro překážky v práci, je zaměstnavatel povinen poskytnout ji zaměstnanci tak, aby skončila nejpozději do konce roku 2006. Neurčí-li firma termín čerpání zbytku loňské dovolené do 31. října 2006, považuje se 1. listopad automaticky za povinný nástup zaměstnance na tuto nevyčerpanou dovolenou. Pro přesnost dodejme, že konec října je rozhodující „jen“ pro stanovení dovolené, k samotnému jejímu vyčerpání může dojít až do konce prosince (tedy třeba během Vánoc).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).