Menu Zavřít

Modernizace a nižší emise. Veolia investuje do teplárny v Praze-Veleslavíně

4. 1. 2018
Autor: Šjů by CC Attribution-Share Alike 3.0

Teplárenská skupina Veolia Energie chystá modernizaci největšího teplárenského zdroje v západní části Prahy. Projekt rekonstrukce Teplárny Veleslavín je zatím ve fázi posuzování dopadů na příslušném odboru ministerstva životního prostředí. Investor, kterým je Veolia Energie Praha, chce realizaci záměru stihnout do pěti let.

První fáze se má odehrát již během letošního a příštího roku. Veolia odstraní tři staré kogenerační jednotky na zemní plyn a nahradí je modernějšími a výkonnějšími stroji. Nově nainstalované kogenerační jednotky mají mít v součtu elektrický výkon až pět megawattů. Díky nim teplárna vyrobí spolu s teplem více elektřiny, což zlepší ekonomiku provozu.

Druhá fáze naopak počítá s náhradou dvou starých plynových kotlů za nové s nižším tepelným výkonem (22 namísto 58 megawattů). Jedná se o zdroje určené pro provoz během zimní sezony. Poslední fáze se týká modernizace dvojice plynových kotlů pro letní provoz. Veolia počítá s dokončením investice v roce 2022.


Čtěte velký rozhovor se šéfem firmy Veolia:

Šéf Veolie Antoine Frérot: Pracujeme na technologiích, které dokážou odchytit uhlík

Šéf nadnárodního koncernu Veolia Antoine Frérot


Na zákazníky změna nebude mít dopad, objem výroby a dodávek tepla má zůstat stejný jako před rekonstrukcí. Pozitivním dopadem modernizace veleslavínské teplárny bude snížení emisí oxidů dusíku o 15 procent.

BRAND24

Plynové výtopny na levém břehu Vltavy dlouhodobě vlastnila Pražská teplárenská, kterou většinově ovládá holding EPH Daniela Křetínského. V roce 2015 je teplárna vyčlenila do samostatné dceřiné společnosti a v červnu 2016 je za 2,2 miliardy korun prodala francouzské skupině Veolia Energie.

Dále čtěte:

Masarykovo nádraží, Waltrovka, nyní Juliska. Penta postaví nové byty

Praha udělala další krok v ovládnutí Pražských služeb. Rada schválila odkup akcií


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).