Menu Zavřít

Moderní design zkrášlil letiště

27. 11. 2011
Autor: profit

Na Letišti Praha můžete v těchto dnech vidět výstavu soudobého designu ze střední a východní Evropy. Velkoformátové tisky budou až do konce roku ukazovat moderní průmyslový design, šperky, nábytek či interiérové doplňky. Obdobná výstava proběhla v první půli října také v Budapešti.

Foto: Designeast.eu

Nové terminály Letiště Praha lze označit samy o sobě za zajímavou ukázku užitého designu. V těchto dnech navíc mohou cestující čekající na odlet i ostatní zájemci navštívit výstavu Designeast Offline, která je instalována přímo v chodbách spojující terminály číslo 1 a 2. Na 24 velkoformátových tiscích jsou k vidění práce profesionálních i začínajících designerů ze střední a východní Evropy. Zobrazují průmyslový design, nábytek, lampy či dekorativní doplňky. Akci zaštítila proexportní agentura CzechTrade, která v Česku zajišťuje podporu designu.

Kdy na výstavu**

Výstavu Designeast Offline můžete zhlédnout na Letišti Praha Ruzyně, konkrétně v chodbě, která spojuje terminály číslo 1 a 2. Výstava je ve veřejných prostorách letiště a je přístupná zdarma 24 hodin denně. Začala 11. října a potrvá až do 29. prosince.

Výstava ukazuje práce, které dosáhly největšího ohlasu na uznávaném oborovém blogu Designeast.eu. „Zároveň velkoformátová prezentace působí mnohem lépe než malý obrázek na ploše obrazovky. Soubor vybraných projektů ukazuje zajímavý průřez tvorbou designu v bývalém východním bloku,“ říká kurátor výstavy a zakladatel blogu Designeast.eu Martin Žampach.

Vedle českých autorů jsou tak zastoupeni i designéři z Polska, Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Litvy a Maďarska. Právě v Maďarsku proběhla podobná výstava v první půli října. Konala se za velkého zájmu veřejnosti v showroomu Code Decode v centru Budapešti.

CONTENT24

Akce v Budapešti i na pražském letišti přitom dala prostor i mladší generaci designérů a ukázala pestrost toho, co všechno moderní design zahrnuje. „Já osobně si najdu v každém produktu něco, každý je něčím výjimečný. Jednou je to hi-tech technologie a její použití v podobě mísy od Zbyňka Krulicha. Podruhé jednoduchost a preciznost zpracování šperku, které umí Gery Noemi. Jindy mě zaujmou ojedinělé papírové dekorace Papelier,“ říká Martin Žampach.

Výstava potrvá na Letišti Praha do konce roku a organizátoři doufají, že se na ni podaří v budoucnu navázat včetně „dvojčete“ v Budapešti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).