Menu Zavřít

Mobilní internet je velice rychlý

4. 10. 2004
Autor: Euro.cz

TEST PROFITU Eurotel nabízí alternativu k vysokorychlostnímu připojení na internet. Není však vhodná pro každého. Připojení k internetu už dávno není jen doménou měděného nebo optického kabelu. Do popředí se pomalu prosazují také bezdrátové technologie, které v rychlosti často šlapou na paty kabelovým a nezřídka jsou také rychlejší.

TEST PROFITU Eurotel nabízí alternativu k vysokorychlostnímu připojení na internet. Není však vhodná pro každého.

Připojení k internetu už dávno není jen doménou měděného nebo optického kabelu. Do popředí se pomalu prosazují také bezdrátové technologie, které v rychlosti často šlapou na paty kabelovým a nezřídka jsou také rychlejší. Právě to je případ internetu od Eurotelu Data Expres přes bezdrátovou síť CDMA. O technologii i samotné službě jsme informovali v letošním čísle 34 a také slíbili, že přineseme zkušenosti s jejich používáním. Prodejní balení CDMA sady je relativně veliká krabice, uvnitř však toho příliš není. Rozměrově největší je externí anténa s magnetickým podstavcem. Samotný modem je veliký zhruba jako menší mobil. Dále v krabici najdete manuál, nabíječku a baterii k modemu a nezbytné kabely k propojení s počítačem. Před instalací důrazně doporučuji pročíst návod k použití a podle něj postupovat. Nejprve je totiž nutné potřebné programy (ovladače) nainstalovat a pak teprve připojit modem do počítače. V opačném případě se instalace nezdaří. Stejně tak má instalační sada ještě jednu záludnost: musíte dát modem nabíjet dřív, než ho připojíte k počítači. Pokud zvolíte opačný postup, baterie v modemu se nezačne nabíjet. Instalace se není třeba obávat, jak modem, tak isoftware komunikuje česky. Protože jde o mladou technologii - Eurotel je vůbec první, kdo ji na světě zprovoznil - doprovázejí ji dětské nemoci. Občas se tak vyskytují problémy, kdy počítač nedokáže najít modem a hlásí, že modem není nainstalován, případně se nelze připojit do sítě. V takovém případě je nejlepší počítač restartovat a pak by mělo být všechno v pořádku. Pozor při vypínání modemu nebo jeho odpojování z počítače! Často takováto manipulace končí zhroucením celého systému. Proto je lepší modem nevypojovat a vypínat současně s počítačem. Navíc některé modemy mají sklony k samovolnému vypínání, což také občas shodí celý počítač. Pokud takový bude zrovna váš modem, reklamujte ho. V prodejnách s tím nebývají problémy a zpravidla si rovnou odnesete nový.

KOMPLETNĚ MOBILNÍ

Jednoznačnou výhodou Data Expresu je jeho mobilita. Modem i anténu naložíte třeba do auta nebo do vlaku, přibalíte notebook a jedete a surfujete. Musíte samozřejmě ale jezdit v oblastech pokrytých signálem. Zatím je pokryto zhruba 70 % populace ČR. Při cestování autem přijde vhod externí anténa, která se dá pomocí magnetu přidělat na střechu. Ipři použití v interiéru doporučujeme postavit anténu na kovovou podložku, třeba parapet. Její použití totiž výrazně zlepšuje příjem signálu. Bez veliké antény externí to není se signálem nijak slavné. Pro cestování se vyplatí i autonabíječka. Modem je náročný na energii a baterie bez stálého dobíjení dlouho nevydrží - sotva několik desítek minut. Do konce roku by měl být k dispozici i modem ve formě PCMCIA karty, která se zasune do notebooku, což by bylo skutečně mobilní řešení. Rychlost CDMA není exaktně daná. Maximální rychlost dosahuje 800 kbps, minimální není nijak zaručena. Rychlost totiž kolísá podle počtu uživatelů CDMA v jedné lokalitě. Pokud je uživatelů málo, rychlost stoupá až na maximum, s počtem připojených surfařů klesá i rychlost. Podle dosavadních měření na specializovaných serverech však rychlost nikde výrazně neklesá pod 200 kbps. Oproti pevným typům připojení je ovšem nevýhodou CDMA pomalá reakce (tzv. ping), která je mnohem delší. Na CDMA se proto nedají například hrát dobře on-line počítačové hry.

BRAND24

CDMA - ANO, NEBO NE?

Před nákupem služby nejprve rozvažte, k čemu má vůbec připojení sloužit. Rozhodně to není vhodná záležitost na připojení větší nebo střední firmy k webu. To jen v případě, že není k dispozici žádná jiná lepší varianta - ADSL, kabelový internet, wi-fi nebo mikrovlna. Data Expres totiž přijde na 899 korun bez daně (1070 Kč s DPH), což je suma, za kterou často seženete levnější a stabilnější připojení, navíc s garantovanou rychlostí. Je však ideální pro firmy, které nemají jinou možnost rychlejšího připojení. Hodí se i pro firmy, které mají řadu cestujících obchodních zástupců, již občas potřebují rychlý přístup na internet. Nebo pro domácnosti, které chtějí mít rychlý internet doma i třeba na chalupě a nehodlají platit dvakrát ADSL nebo kabelovku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).