Menu Zavřít

Mnozí Řekové se bojí, aby po referendu nebylo ještě hůř

2. 7. 2015
Autor: čtk

Majitelka lékárny Georgia Golemiová plánuje v nedělním referendu hlasovat proti podmínkám zahraniční pomoci. Učitel placený ze státních peněz Michalis Fioravantes naopak říká, že bude hlasovat pro ně. Jejich postoj je v rozporu s očekáváním a ukazuje, jak nepředvídatelné zřejmě hlasování v zemi bude, píše agentura Reuters.

Věřitelé Řecka tvrdí, že usilují o reformy, které by stabilizovaly finance Řecka, usnadnily podnikání a omezily veřejný sektor, který je podle nich příliš velkou zátěží pro rozpočet. To by mělo podpořit lidi, jako je Golemiová, aby hlasovali pro reformy a naopak Fioravantese, aby byl proti.

Jaké je podle vás nejlepší řešení řecké krize z hlediska Řecka i Evropy?

Golemiová však říká, že konkurence blízkého supermarketu, která přišla po zavedení liberalizace v rámci reforem spojených s dřívější pomocí, posílá její podnikání ke dnu.

Lékárnu má nyní otevřenou 13 hodin denně, aby nebyla ztrátová, a bojí se zvýšit ceny, protože lidé v jejím městě Elefsína, kde téměř všechny obchody na hlavní ulici jsou zabedněné, si nemohou dovolit platit více.

„Budu hlasovat ne, protože když jsem začala studovat, věřila jsem, že budu mít lepší život. Bylo mi 50 a uvědomila jsem si, že tenhle lepší život neexistuje,“ říká.

Fioravantes se naopak obává, že pokud by hlasoval proti, bude to znamenat, že se nedostane k léku, který potřebuje - denním injekcím dovezeného léku na léčbu roztroušené sklerózy. Za posledních pět let jeho plat klesl o třetinu z 1250 eur (34 100 korun) na 888 eur (24 200 korun).


Přečtěte si: Pokud v referendu zvítězí ano, Varufakis odstoupí. Skončit může celá vláda


Zavření bank a zavedení kontroly pohybu kapitálu v posledních dnech však v něm vyvolala obavy, že věci se mohou zhoršit, pokud Řecko odmítne pomoc, tedy něco, co věřitelé označují, že to bude hlasování pro odchod z eurozóny. „Bojím se, že pokud opustíme euro, nebudeme mít vůbec žádný plat.“

Průzkum zveřejněný ve středu ukázal, že 54 procent Řeků se řídí radou levicového premiéra Alexise Tsiprase a bude hlasovat proti přísným podmínkám, které požadují věřitelé výměnou za pomoc, v naději, že věřitelé přistoupí na kompromis. Detailní výsledky ankety od neděle do úterý však ukazují, že pondělní rozhodnutí o zavření bank odhodlání Řeků nahlodalo.

Řekové nyní stojí dlouhé fronty před bankomaty, aby si vybrali svůj denní limit 60 eur, protože rostou spekulace, že docházejí bankovky. Analytici se domnívají, že tábor těch, kteří budou souhlasit s podmínkami pomoci, by díky tomu mohl v příštích několika dnech nabrat na síle.

V posledních dnech se v Aténách sešly desítky tisíc lidí na podporu obou táborů. Mezi manifestujícími na podporu pomoci bylo množství pracujících odborníků a důchodců, zatímco mezi odpůrci je hodně nezaměstnaných nebo státních zaměstnanců. A záleží i na tom, zda lidé cítí, že mohou o něco přijít.

 Kampaň před referendem v Řecku Kampaň před referendem v Řecku

Ve městě Elefsína, severozápadně od Atén, kde má Golemiová lékárnu a kde se nachází největší ropná rafinerie v Řecku, si mnoho lidí myslí, že nemají o co přijít. „Evropská unie se nestará, jestli mám peníze, nebo ne,“ říká Leonidas Tsiros, který od roku 2010, kdy přišel o práci, tráví svůj čas popíjením kávy a kouřením cigaret v kavárně. „A je mi jedno, jestli opustíme Evropu,“ dodává a mnoho dalších mužů v kavárně ho podporuje výkřiky „Ne!“.

Tsiros i Golemiová mají dcery, které plánují odjet do zahraničí a najít si tam práci, opustit rodinu a přátelé ve městě, kde jeden ze čtyři obyvatel nemá práci. To je více, než je národní průměr. Desítky továren zavřely a stovky zaměstnanců loděnice často stávkují, protože nedostali několik měsíců mzdy.

„To je to, čím procházíme, 600 rodin, nyní již pět let,“ uvádí 42letý zaměstnanec loděnice Dimitris Mavronasos a dodává, že mnoho jeho kolegů spí ve svých autech na parkovišti.

V Aténách není pro mnoho lidí situace lepší, ale Fioravantes a další, kteří podporují hlasování pro pomoc, se obávají, že v případě odmítnutí pomoci nastanou válečné podmínky.

Tsiros i Golemiová mají dcery, které plánují odjet do zahraničí a najít si tam práci, opustit rodinu a přátelé ve městě, kde jeden ze čtyři obyvatel nemá práci

„Vrátí to Řecko do doby mého otce a matky, kteří žili v době německé okupace,“ říká. „Když jsem vyrůstal, slýchal jsem příběhy o hladu a smrti. Pokud opustíme euro, stane se to v jiné podobě, ale výsledek bude stejný.“

Čtyřicetiletá podnikatelka Vaso Katsakioriová má podobné obavy. Jako spolumajitelka firmy pro průzkum trhu, která dělá průzkumy pro telekomunikační a další společnosti, tvrdí, že zájem o jejich služby se postupně snižoval s tím, jak se jednání s věřiteli dostávalo do slepé uličky.

Její firma ještě před několika měsíci pracovala na deseti projektech, v posledních měsících se však tento počet snížil na šest a v pondělí, kdy zavřely banky, všichni její klienti volali, aby jí oznámili, že projekty zatím posílají k ledu. „Je to jako bychom byli v předválečném období.“

Konec eura prý není konec světa

Jiní, kteří přišli podpořit členství Řecka v eurozóně, říkají, že to dělají pro svoje děti. „Demonstruji pro budoucnost svých dětí. Věříme v Evropu, důvěřujeme Evropě a chceme Evropu. Náš život je v Evropě, proto jdeme hlasovat pro,“ prohlašuje 42letý Alexandros Stavru, který přišel na demonstraci se svými dětmi ve věku osm a šest let.

Také v Elefsíně se konají demonstrace. Dinos Russis, technik a majitel opravny ledniček, říká, že jeho město si nemůže dovolit skutečné letáky a plakáty na podporu hlasování proti pomoci. Vzal tak papír o velikosti A3, napsal na něj NE a udělal 1500 kopií, které rozdal na místním trhu. Vysoký muž s širokým úsměvem dodává, že v posledních pěti letech musel omezit své podnikání a propustit osm lidí.

Zatím jeho firma funguje, takže nemusel vyhodit poslední dva. Podle něj je pro Řecko otázkou hrdosti, aby se postavilo proti požadavkům věřitelů. „Neobávám se opuštění eura. Řecko a Evropa existovaly dlouho před eurem a budou i po euru. Konec eura není koncem světa.“


Čtěte také:

Tsipras: Referendum bude. Rada Evropy: Hlasování porušuje mezinárodní standardy

FT: Pro bohaté Řeky je život bez eura nemyslitelný

BRAND24

Schäuble: Atény zcela zničily důvěru v eurozóně, odmítaly plnit závazky

Tsipras věří, že lid odmítne věřitele. Rostou obavy z finančního chaosu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).