Menu Zavřít

M&M Reality: Rok 2011 byl ve znamení nabídky horských penzionů, apartmánů a komerčních objektů

29. 12. 2011
Autor: profit

V roce 2011 se zvýšil nárůst nabídek horských penzionů a apartmánů, a také nabídky komerčních objektů, jako jsou továrny, výrobní haly a podobně. Ve čtvrtek o tom informovala realitní společnost M&M Reality.

Foto: Profimedia.cz

Počet prodaných penzionů se v meziročním srovnání zvýšil o 23 procent. „Majitelé se horských penzionů snaží skutečně zbavovat. Celoroční údržba je neuvěřitelně náročná a v zimě už nevydělají. Navíc se i obtížně stanovuje reálná kupní cena: poptávající by měl vždycky chtít vidět reálné účetní knihy za poslední tři roky zpátky. Kolik je obrat a kolik údržba. A nezapomenout, že jde o prakticky neúvěrovatelnou nemovitost – banky na jejich nákup úvěry poskytovat nechtějí,“ uvedl Miroslav Jonáš, spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality.

BRAND24

Ocenit se podle Jonáše nedají také komerční objekty, jako jsou továrny, výrobní haly a další. „Funkční komerční celek jde těžko ohodnotit. Jeden odhadce cenu stanoví na 30 milionů, druhý na 80. Záleží na prodávajícím, kolik za to chce,“ dodal.

I v těchto případech je podle něj ochota bank tyto objekty financovat mizivá. „Cena odhadovaná bankou je výrazně nižší, než jakou stanovíme my. Banka totiž oceňuje, co se tam bude do budoucna vyrábět, jaké budou výnosy, chce znát účetní výkazy. Jen úvěrování je práce na půl roku – a většinou vše ztroskotá právě na odhadu,“ uzavřel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).