Menu Zavřít

Mléko uhasilo zbraně

18. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Mléčný spor má vyřešit dohoda o cenové pojistce

Mlékárna Madeta se prozatím dohodla se zemědělci z Mlékařského a hospodářského družstva Jih na lednové ceně mléka 10,30 koruny za litr. Reality show z Českých Budějovic ale bude mít pokračování, obě strany budou dál jednat o celoročním kontraktu na dodávky mléka od 1. dubna. „Budeme mluvit o pojistce, pod kterou by cena mléka neměla po celý rok klesnout,“ řekl generální ředitel Madety Milan Teplý.
Místopředseda družstva Zdeněk Houška předpokládá, že se s mlékárnou dohodnou a budou jí nadále dodávat syrové mléko v objemu 600 až 650 tisíc litrů. Zemědělci tedy už netrvají na ceně uzavřené na celý rok dopředu, sami uznali, že další vývoj na mléčném trhu se nedá odhadnout. „Lednová cena, na níž jsme se shodli, je o 25 haléřů vyšší než prosincová. Vloni platila Madeta asi o dvacetník víc, než byl republikový průměr,“ ocenil Houška.
Jih přitom na přelomu roku mlékárně pohrozil, že když se cenou nepřiblíží německé, odsune další mléko do bavorského Chamu, kam už prodává kolem třetiny produkce. Na to Teplý oznámil, že uzavře závody v Českých Budějovicích a Strakonicích. „Obtíže jsme vyměnili za stabilní dodávky mléka. Bude složité platit vysokou cenu, když ceny řady výrobků na světových trzích padají,“ uvědomuje si Teplý.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).