Menu Zavřít

Mizerná sezona!

29. 8. 2005
Autor: Euro.cz

ČESKÁ KOUPALIŠTĚ Tak chladný srpen tu dlouho nebyl, shodují se meteorologové. Nejvyšší odpolední teploty dosahují sotva dvaceti stupňů, je zataženo a často prší. Osvěžení ve vodě vyhledává málokdo, provozovatelé koupališť jsou proto ve ztrátě. "Sezona je mizerná," prohlašují svorně.

ČESKÁ KOUPALIŠTĚ Tak chladný srpen tu dlouho nebyl, shodují se meteorologové. Nejvyšší odpolední teploty dosahují sotva dvaceti stupňů, je zataženo a často prší. Osvěžení ve vodě vyhledává málokdo, provozovatelé koupališť jsou proto ve ztrátě. „Sezona je mizerná,“ prohlašují svorně.

Předpověď počasí: „V noci bude oblačno, přechodně zataženo, místy s přeháňkami, ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 stupňů Celsia. Mírný východní vítr dva až pět metrů za sekundu. Přes den srážky v podobě přeháněk, teplota na celém území republiky nepřekročí hranici 23 stupňů Celsia.“ Taková je realita letošního srpna.

Zatímco prodejci deštníků a igelitových pláštěnek si stěžovat nemohou, provozovatelé koupališť jsou ztrátoví. „Sezona je hrozná,“ říká například nájemce koupaliště v severočeských Zákupech Jan Špindler. „Podnikám už třetí rok, ale tak špatné počasí jsem ještě nezažil,“ dodává. Situace je skutečně nejhorší za posledních několik let. Většina kempů je takřka vylidněná, jejich provozovatelé se musejí vyrovnat s úbytkem turistů, a tím také s nižšími zisky. Na vině je právě špatné počasí, přestože původní dlouhodobá předpověď nebyla nejhorší. Český hydrometeorologický ústav na začátku prázdnin tvrdil, že počasí bude mírné a bez extrémů. Ale pouhých šest skutečně letních slunečných dní za celé prázdniny, to už hraničí s extrémem.

ČERVENCOVÉ ROZPAKY Špatný byl (až na dva dny) již začátek července. Počasí přálo spíše výletům a cestování než návštěvě koupališť. K vodě nezamířil téměr nikdo, s nezájmem se potýkaly i půjčovny lodí. „Tak špatný úvod sezony už dlouhé roky nepamatujeme. Doufáme, že už se oteplí a budou alespoň pořádná vedra,“ věřil tehdy Miroslav Všetečka ze Sportovně-rekreačního areálu Hlučín. Zcela prázdno bylo také na přírodním koupališti v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku. Jednatelka firmy provozující koupaliště Zdeňka Hábová byla ale ještě plná optimismu. „Pořád věříme, že jakmile se počasí zlepší, lidé se sem vrátí a sezona nakonec nebude tak špatná,“ říkala. Nezájem návštěvníků se nevyhnul ani Praze. Z pouhých dvaceti procent bylo na začátku července zaplněné koupaliště Petynka na Praze 6. „Další lidé snad ještě přijdou,“ doufal jeho správce Václav Šála, který sezonu zatím neviděl tak tragicky. Zkušenosti z minulých let však hovořily jasně -ztráty z úvodu prázdnin se většinou již dohnat nepodaří. BEZ SINIC I BEZ HOSTŮ Chladné počasí má snad jen jednu výhodu - kvalita vody je i v přírodních koupalištích bez jakýchkoliv problémů. Některé nádrže byly sice po deštích mírně zakalené, sinice však letos vodní plochy neovládly. Problémy se po chemickém čištění nevyskytly ani na Máchově jezeře, kde s nečistotami v minulosti bojovali. Co je však platná voda bez sinic, když se v ní nikdo nekoupe? „Ideálních by bylo alespoň dvacet slunných dní v měsíci,“ říkal ještě před pár týdny ředitel Správy sportovních a rekreačních zařízení města Havířova Jiří Bednář. „Letos jsme otevřeli o něco dříve, díky pár krásným dnům v květnu byly alespoň nějaké příjmy. Ale jinak to není nic moc,“ dodává smutně. Naděje na zlepšení byla malá - předpověď počasí hlásila stále to samé: oblačno, zataženo, místy s přeháňkami. TROCHA OPTIMISMU Nadějněji to vypadalo až na přelomu července a srpna, kdy se počasí zlepšilo. „Ze začátku jsme měli prázdno, teď je kemp zaplněný tak ze sedmdesáti procent,“ radoval se Pavel Štědronský z autokempu Velký Vír na břehu Orlické přehradní nádrže. Také ve středních Čechách se situace zlepšila. Na Tyršově v Rakovníku zaznamenali výrazné zvýšení počtu lidí a také Camp Branžež na Mladoboleslavsku se po několika týdnech zaplnil. „Lepší se to,“ pochvaloval si provozovatel Milan Haňka. Zaradovali se i provozovatelé pražského kempu Džbán. „Sezona u nás jakoby začala,“ řekla pracovnice Lucie Nejedlá. „Počty návštěvníků i tržby jsou zatím zhruba stejné jako loni,“ srovnávala. Ještě optimističtější byl vedoucí autokempu ATC Žlutice na Karlovarsku Vladimír Vlk: „Letošní sezona je mnohem lepší než loňská. Minulý rok byl kemp obsazen tak z poloviny, nebyl ani jeden týden, kdy by byla místa vyprodána. Očekáváme proto mnohem lepší tržby,“ liboval si. To však ještě podnikatelé nevěděli, že od 3. srpna už žádný letní den prakticky nezaznamenají. PŘEDČASNÝ KONEC

„Prší a voda na koupání je studená,“ říká místostarosta obce Pasohlávky Jan Duda. „Chtěli jsme příští rok v našem kempu zavést osvětlení a rozhlas. Už teď je ale jasné, že na to peníze nebudou,“ dodává smutně.

„Srovnávat tržby s minulým létem ani nemá smysl,“ podotýká vedoucí kempu ve Vémyslicích u Moravského Krumlova Pavel Caha. „V kempu pracuji deset let, ale tohle je ten nejhorší rok,“ konstatuje.

Drobnou výhodu mají jen větší zařízení, kde si ubytování objednali a zaplatili turisté dopředu. Mezi ně patří například kempy ve Štítarech u Vranovské přehrady a v Břeclavi. Výhodou štítarského areálu je velké množství nabízených chatek - déšť totiž vyhání hlavně lidi se stany. Ani tak ale nelze podle vedení kempu srovnávat srpnové tržby s těmi loňskými. Podle vedení břeclavského kempu je sice velmi špatné léto, díky velkému množství předem objednaných prázdninových pobytů ale nebude propad tržeb tak markantní.

RYCHLE POD STŘECHU

Na chladném a deštivém počasí vydělaly pouze kryté bazény a solária, do nichž se uchýlila řada vyznavačů koupání a slunění. V některých soláriích se ve srovnání s loňským rokem zvýšil počet zákazníků až o třetinu.

„V posledních týdnech jsme plní, návštěvnost se pohybuje přes tisíc lidí denně,“ upřesňuje ředitel akvacentra Delfín v Uherském Brodě Vlastimil Šmíd. Již loni se denní návštěvnost akvacentra pohybovala kolem devíti set lidí, nárůst o zhruba stovku návštěvníků přičítá Šmíd hlavně dešti. „Nám nahrává,“ usmívá se.

Návštěvnost je dobrá i v Centru zdraví v Bohuňovicích na Olomoucku. Podle ředitele Josefa Izáka jej navštíví i během deštivého víkendu až pět set lidí. „Plně obsazená je naše ubytovna, a přestože je léto, chodí spousta lidí i do solária,“ pochvaluje si ředitel.

BRAND24

Více lidí míří také do městských lázní ve Vsetíně. „V některé dny je návštěvnost až třikrát vyšší, než je běžné,“ tvrdí mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová. Naopak vsetínské koupaliště, které město nedávno opravilo, zeje prázdnotou.

HAPPY END SE NEKONÁ Podle majitelů pláží, kempů, restaurací, stánků a hotelů se letošní turistická sezona nevydařila. Společně s tou loňskou jde o nejhorší období za posledních deset let. „Po červenci jsme věřili, že sezonu spraví srpen. Bohužel se tak nestalo a je to propadák,“ říká jednatel společnosti Autocamping Rozkoš Jan Šnajdr. Pokles příjmů se přitom projeví hlavně v omezení investic v příštích letech. Kemp plánoval další výstavbu chatek a přestavbu penzionu. „Investice nepřicházejí v úvahu. Budeme dělat jen běžné opravy a údržbu,“ stýská si Šnajdr. Mohou po tak špatném létě provozovatelé koupališť sezonu ještě zachránit? Pomohlo by hezké počasí v září? „Nic už se nezlepší,“ je přesvědčen nájemce koupaliště v Zákupech Jan Špindler. „Začíná školní rok a na koupání už nebude mít nikdo náladu,“ vysvětluje. Ani pár slunečných dní podle něj situaci nezvrátí, takže koupaliště bude letos ztrátové. „Ještě že mám v nájmu celý areál, restaurace mi ztráty snad nějak nahradí,“ doufá podnikatel. Také hostů v chatkách je prý naštěstí dost - ubytování si objednali dopředu. „Doufám, že je to letos výjimka,“ uzavírá Špindler. SEZONNÍ PODNIKÁNÍ Většina českých koupališť otevírá již v květnu. Opravdová sezona však začíná až s pěkným počasím o měsíc později. Aby bylo podnikání úspěšné, je potřeba během prázdnin alespoň dvacet slunečných dní. Za špatného počasí totiž koupaliště většinou nevybírají vstupné. Areály jsou zpravidla otevřené do konce září, sezona však zvolna končí již v polovině srpna, kdy lidé přestávají mít o koupání zájem. VSTUPNÉ NA VYBRANÁ KOUPALIŠTĚ Džbán (Praha): dospělí 50 korun, děti 20 korun Jezero Lhota (Středočeský kraj): dospělí 40 korun, děti a důchodci 20 korun Máchovo jezero (Liberecký kraj): dospělí 30 korun, děti 15 korun Kamencové jezero (Ústecký kraj): dospělí 20 korun, studenti, důchodci 12 korun Rozkoš (Královéhradecký kraj): neplatí se Mělice (Pardubický kraj): neplatí se Mydlák (Jihočeský kraj): dospělí 20 korun, děti 10 korun Rolava (Karlovarský kraj): neplatí se Hlučínské jezero (Moravskoslezský kraj): dospělí 30 korun, děti 15 korun Štěrkoviště (Zlínský kraj):** dospělí 10 korun, děti 5 korun

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).